JÁSZFELSŐSZENTGYÖRGY

2017.07.05. 07:30

A kőtömbből születő alkotás évszázadokig állhat

– Ha megnövök, „kőművész” leszek! – mondja a jövőt firtató kérdésre az általános iskola harmadik osztályát néhány napja befejező, már most kisebb szobrokat készítő Tóásó Tibi. Ezzel persze nagy örömet szerez a Jászfelsőszentgyörgyön kőszobrászként dolgozó édesapja, Tóásó Tibor számára. Ráadásul már az is kiderült, hogy az alkotómunka lányától, a tizenegy éves Csillától sem idegen. Igaz, számára a festés és a rajzolás adja meg az önkifejezés örömét. Egyelőre persze legtöbbször a gyerekek még csak figyelik, hogy édesapjuk hogyan dolgozik a kőtömbök rengetegében.

Banka Csaba

Az egész család figyelemmel kísérte, hogyan alakul ki a fogadalmi kereszt

Fotó: Banka Csaba

Tóásó Tibor immár huszonöt éve dolgozik Felsőszentgyörgyön kőszobrászként, miután iskoláit elvégezte, és néhány évig még gyakorlatot szerzett a fővárosban az Art Plast Képzőművészeti Kivitelező Vállalatnál. Feleségével, Tóásóné Vincze Csillával úgy döntöttek, hogy a szülőfaluban telepednek le, ott építik fel életüket, és családi vállalkozásként közösen viszik a kőfaragó műhelyt.

– Még ipari tanulóként Sűttőn végeztem kőfaragóként, majd a fővárosban jártam tovább az iskolát és azt befejezve, már kőszobrászként kezdhettem meg a felnőtt életet – emlékezett vissza Tibor. – A sok tapasztalatot adó gyakorlóévekben kemény, pontos munkát vártak tőlünk, aminek meg is volt az eredménye. Olyan látványos szobrok elkészítésében közreműködhettem fiatal szobrászként, mint például az egri bazilika kupoláján látható Hit, Remény, Szeretet szoborcsoport, vagy épp Melocco Miklós ópusztaszeri Földműves emlékművének kidolgozásában. Az alkotómunka szeretete és a mesterség tisztelete végigkísért az elmúlt huszonöt évben is. Szerencsére volt alkalmam a gyakorlatban is alkalmazni a fiatalon tanultakat, és számos emlékmű, köztéri szobor jött létre munkám nyomán.

Az egész család figyelemmel kísérte, hogyan alakul ki a fogadalmi kereszt

A jászfelsőszentgyörgyi szobrász az utóbbi években is számos szoboremlékmű létrehozásán dolgozott, köztük az egyik leglátványosabb a jászberényi városháza timpanonja felett látható Justitia-szobor elkészítése volt, amelyhez a mintát az eredeti tervek adták számára.

– Egy öttonnás kőtömbből formáztam meg a városházán most is látható kéttonnás szobrot. Az ilyen nagy feladatokra az ember csak úgy vállalkozhat, ha tudja, hogy szerettei, családja támogatják és mindig ott állnak mellette. Szerencsére ez számomra megadatott, mindig odafigyel rá a család, hogy éppen mivel foglalkozom a műhelyben.

Feleségem, Csilla kézben tartja a mindennapokat, a munkához szükséges hátteret teremti meg minden szempontból. Onnan kezdve, hogy odafigyel arra, hogy a gyerekek megtanulják leckéjüket, rá hárul a háztartás vezetésének feladata is, és összefogja a vállalkozáshoz kapcsolódó adminisztrációs tevékenység sokrétű munkáját.

A feszület több mint négy és fél méter magas lesz

Nemrégiben Tibor egy fogadalmi kereszt kidolgozásához fogott, ami ezekben a napokban készült el.

– Korábban már felújítottam régi kőkereszteket, de új fogadalmi keresztet eddig még nem faragtam – mondja. – A négy és fél tonnás feszület 4,6 méter magas lesz, ha rendeltetési helyére kerül. Különleges volt a feladat, hiszen a munka kezdetétől tudja az ember, hogy amikor „a szobrász kiadja a kezéből”, amikor a helyére kerül a kereszt, egy egész közösség hitéletének fontos helyszíneként szolgál majd hosszú évtizedeken, akár évszázadokon át – jegyezte meg az alkotó. Nem véletlen, hogy a családtagok a szokásosnál is többször figyelték, hogy a kisebb-nagyobb kőtömbökből miként alakul ki a feszület. A tízéves nagyfiú pedig egyszer-egyszer be is segített édesapjának, ha a lecsiszolt követ még egy kicsit tisztogatni kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában