BORMUSTRA

2018.02.08. 14:40

Cibakházi kövidinka a 2017-es Év bora

Bormustrát tartottak a Tiszazugban. A Cibakháza–Tiszaföldvár-Homok Szőlőtermelőinek és Borkedvelőinek Egyesülete immár negyedik alkalommal írta ki borversenyét.

Joó Zsuzsa

László Imre, az egyesület elnöke elmondta, rekordszámú borminta érkezett idén: ötven különböző nedű szállt versenybe az Év bora címért. Bár elsősorban a helyben termelt borfajtákat várták a mustrára, még Hódmezővásárhelyről, sőt, Villányból is érkeztek gazdák.

Tiszaföldvár-Homok térségében hagyományosan kövidinkát termelnek.

Mostanában bővült a kör a szlankával és a piros szlankával, a kékfrankossal, valamint a néróval. De a muscat ottonellel, oportóval, a cserszegi fűszeressel és a turán vörösborral ugyancsak.

A megméretésen a borok ízét, tisztaságát, színét, illetve a bor összbenyomását értékelte a zsűri.

– Már az előrejelzésekből sejtettük, hogy a 2017-es évjáratú borok nagyon jók lesznek – folytatja László Imre. – A verseny végeredménye mindezt igazolta. A benevezett mintegy ötven borfajtából 13 arany, 16 ezüst és 13 bronz született. Az év legjobb bora egy kövidinka lett, Hegyes Zoltán pincészetéből.

Hegyes Zoltán (aki nem mellesleg Cibakháza polgármestere) elmondta: csak kisebb mennyiségben termel szőlőt és készít borokat, elsősorban kövidinkából.

A díjazott bort válogatott gyümölcsből készítette, a must egy ötvenliteres üvegben forrt ki.

László Imre hozzátette, reméli, hogy az idei szőlőtermés a tavalyihoz hasonlóan jó lesz. A vesszők eddig jól teleltek, az enyhe tél azonban kedvezett a kórokozók elszaporodásának. Ha komolyabb fagy nem jön, a gazdák bőséges termésre számít­hatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában