KELEBIA/ MÉLYKÚT

2018.02.16. 19:58

A déli műszaki határzáron szolgáló szolnoki katonáknál jártunk (videó+galéria)

A déli műszaki határzáron szolgáló szolnoki katonákat látogatta meg pénteken dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott és Szalay Ferenc szolnoki polgármester.

Mészáros Géza

Nem érkeztek üres kézzel, hiszen a Mélykúton elszállásolt alegység konditermének felszerelését gazdagították erőnléti eszközökkel. Katonáink előzetes jelzése szerint ugyanis efféle ajándéknak örültek volna a legjobban – miután 30 százalékos fizetésemelésüket a közelmúltban már megkapták.

A hazai közutak átlagos színvonalának megfelelően hol egyenletes, hol zötykölős aszfaltcsík vezet, úgy két és fél órán kereszül a jász-nagykun-szolnoki megyeszékhelytől a bács-kiskun megyei tompai határátkelőhelyig. Innen csupán néhány kanyar a 2500 lelket számláló Kelebia, ahol a Magyar Honvédség tavaly építette fel egyik katonai bázisát.

A helyiek itt is, ott is konténervárosnak nevezik ezen létesítményeket. Bácsalmáson, Madarason és a Hercegszántón is felépült ugyanis egy-egy. Ezen bázisállomások a déli határszakaszon mintegy 175 kilométeres hosszon és négy méter magasan kifeszített műszaki zárrendszer logisztikai központjai.

A kelebiai határvédelmi bázison fogadta a szolnoki vendégeket Lippai Péter ezredes. Az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) parancsnoka kivetítőn keresztül magyarázta el feladatukat. Az ottszolgáló katonai életet pedig körbevezetéssel mutatta be. Mint mondta, a határőrizeti célú ideiglenes kerítés, más néven ideiglenes biztonsági határzár Magyarország déli részén, a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon 2015-ben megépített kerítés. Ez a zöldhatárt, azaz a hivatalos határátkelőhelyek közötti határszakaszokat zárja le fizikailag, és a vonatkozó kormányhatározat szerint a rendkívüli bevándorlási nyomás kezelése érdekében készült.

Az átlagos villanypásztorokhoz hasonló árammal megvezetett kerítésszakaszok ellenőrzését a honvédség ideiglenes alkalmi kötelékei – a dunántúli és az alföldi, valamint a határra rendszeresenlevezényelt rendőrök – látják el. Az elkészült kelebiai határvédelmi bázis a kor követelményeinek megfelelő színvonalú szállást biztosít a katonák számára.

A tábor egyidejűleg 150 ember elhelyezésére és pihenésére szolgál. A katonákat négyfős, elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt, mintegy 100 elemből álló lakókonténerparkban szállásolják el. A bázison belül étkezde is található, az egészségügyi ellátás biztosítására pedig külön blokk szolgál.

A pihenő- és szabadidő eltöltésére egy pingpongasztallal és egy biliárdasztallal, valamint egy dartstáblával felszerelt termet alakítottak ki, de van mosógéppel és szárítógéppel ellátott helyiség, wifis internet és egy mobil bolt is. A megyei kormánymegbízott és a polgármester a játékterem-konténerben egy rögtönzött csocsópartit is lejátszott a szolnoki küldöttséget elkísérő dr. Koller József dandártábornok–Kiss Róbert ezredes páros (MH 86. Szolnok Helikopter bázis parancsnoka, illetve törzsfőnöke) ellen. A párharc döntetlennel zárult.

A delegáció útja Kelebiából a védelmi vonalhoz vezetett. Mily’ kicsi a világ: dr. Kállai Mária a kerítés mentén szolgálatot teljesítő Kőhegyi Nóra főtörzsőrmesterrel beszélgetett, s hogy, hogynem, közös témát is találtak a mindkettejük által látogatott nagykállói Kállai Kettős Néptáncfesztiválokkal kapcsolatosan.

[embed]]

Aztán a tompai határátkelőn keresztül Mélykútra indult a csoport. A Tópart úti korabeli Búzakalász tsz-központ (még korábban gazdasági major) főépületében kapott helyet az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis déli határnál szolgálatot teljesítő alegysége. E helyen pihennek és étkeznek a szolnoki katonák.

Ottjártunkkor gulyásleves és almásrétes volt a menü. Dr. Kállai Mária és Szalay Ferenc egyaránt köszönetet mondott katonáinknak a határ, az ország, hovatovább Európa biztonságának védelméért. A honvédek korábban elöljáróiknak jelezték, hogy hasznos volna a konditermük felszerelését kiegészíteni.

Erről az óhajról szerzett tudomást a két közéleti szereplő, akik a vendégek bordásfalakat, kettlebelleket, s egyéb erősítő eszközöket ajándékoztak a város és a megye nevében. A polgármester beszédében ráadásul azt is felajánlotta, hogy a mélykúti „szolnoki” katonai bázis közelében álló játszótér felújítását kezdeményezi a közgyűlésben, hiszen a park egyik találkozási-kikapcsolódási tere a honvédeknek és az őket gyakorta látogató családtagoknak. Ezt követően a delegáció újabb két és fél órás út után érkezett vissza, Szolnokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában