SZOLNOK

2018.02.26. 13:52

Elkészült a városunk szmogriadóterve

Szmog a városban? Ezentúl egyes tehergépjárműveket nem engednek be a városba, némely üzemek működését korlátozhatják, kerti hulladékok égetését tilthatják.

Mészáros Géza

Szmogriadó esetén próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni a szabadban

Forrás: Shutterstock

Megszületett ugyanis a megyeszékhely füstködriadó-rendelete, a közgyűlés a legutóbbi ülésén fogadta el a levegőminőség javítására vonatkozó új szabályokat, illetve a füstködriadótervet. Az ez év március 1-jén életbe lépő jogszabály több fontos intézkedést tartalma.

Indokolt esetben a három és fél tonnánál nehezebb autók kizárhatók a forgalomból, illetve bizonyos üzemek működése is korlátozható.

– Nem helytálló az a megállapítás, hogy a levegő szennyezettségéért elsősorban az ipari tevékenységek és a járművek kipufogógázai a felelősek – beszélt a közgyűlés előtt a rendelettervezet beajánlásakor annak előzményeiről és előkészítéséről dr. Nemes Gábor, a Szolnoki Járási Hivatal Környezet- és Természetvédelmi főosztály vezetője.

Az intézkedési terv megalkotásában egyébként számos szakmai és partnerszerv vett részt. A szigorúbb előírások bevezetése azt eredményezte, hogy nagymértékben csökkent az energetikai szektor, és általában az ipari tevékenységek által okozott levegőterhelés.

A települések levegőminősítését jelenleg jellemzően a lakossági fűtés határozza meg. A forgalmas utak mentén a közlekedés persze továbbra is mértékadó légszennyező forrás.

A szennyező anyagok közül az egészségre a legnagyobb veszélyt a köznapi néven kis méretű szálló por jelenti. Ennek több mint hatvanöt százalékát pedig a lakossági fűtés okozza. Mivel hazánkban az elmúlt években a közúti járművek átlagéletkora emelkedésnek indult, a nitrogén-dioxidok kibocsátása is újra növekszik.

– A nedves tűzifával, szénnel, esetenként a hulladékokkal való fűtés súlyos egészség- és környezetkárosító. Lakossági kistüzelő-berendezés használata esetén csak száraz tűzifával, fapellettel vagy fabrikettel ajánlatos fűteni – idézett a rendelet intézkedési tervének ajánlásából a főosztályvezető. De mit tartalmaz még az intézkedési csomag?

Nos, a megyeszékhely új rendelete három nagy csoportra bontja a tennivalókat: ipari üzemekre, lakossági fűtésre és közlekedésre vonatkozóan.

Szmogriadó esetén próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni a szabadban
Forrás: Shutterstock

Amennyiben a légszennyezettség mértéke eléri vagy meghaladja a határértékéket, azaz szmogriadót hirdetnek, úgy akár az építkezési munkálatokat, a műtrágyaszórásokat, permetezéseket felfüggeszthetik, esetenként bizonyos üzemek működésének korlátozását is elrendelhetik.

A három és fél tonna feletti nehézjárművek közlekedését a városon kívülre terelhetik, az általános járműforgalmat pedig a belvárosból irányíthatják el.

Rendszám vagy környezetvédelmi besorolás alapján szűrhetik a gépjárműforgalmat, illetve érvényes forgalmi engedéllyel ingyenesen használhatóvá lesznek a tömegközlekedési eszközök.

A tanítási-nevelési és egyéb intézményekben szünetet írhatnak elő. A későbbiekben az autókat megállásra és álló helyzetű motorjáratásra késztető lámpás kereszteződéseket körforgalommá javasolják átépíteni, valamint fasorok telepítését ajánlják.

Mint ahogy az a közgyűlésen elhangzott, a rendelet számos eleme egy ­szmogriadó esetén azonnal alkalmazható, azonban vannak olyan pontok, melyeket a lakosságra kényszeríteni nem lehet, a lakossági fűtéskorszerűsítés megoldásához pedig a közeljövőben állami és önkormányzati támogatás-lehetőséget is szükségszerű mellékelni.

Így segíthetnek a szolnokiak

A fűtésből származó terhelés csökkentésére ­vonatkozó javaslatokat is megfogalmaz a terv. Ilyenek például a lakossági szemléletformáló programok; a ­hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevétele; komposztálók alkalmazása; zöldhulladék-égetési tilalmak.

És ezzel még nincs vége: lehetőség szerint a szilárd tüzelőanyag használatról gázüzemű berendezésre való áttérésre ösztönző támogatások beindítását javasolja a hosszú távú intézkedési terv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában