Jászkunság

2018.02.10. 11:26

Kedvezmény járna annak, aki ügyel az egészségére

Járulékcsökkentéssel díjazná a kormány, ha valaki rendszeresen jár szűrővizsgálatokra. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban beszélt erről. Kifejtette, az egészségügy egyik problémája, hogy az emberek nem járnak el az ingyenes szűrővizsgálatokra.

Szilvási Zsuzsa

Az egyik megoldás a szűrőprogramok számának a növelése, kiterjesztése a szív- és érrendszeri, valamit a daganatos megbetegedések esetében.

Véleménye szerint ösztönzőket kellene alkalmazni a munkaadók és a munkavállalók esetében a járulékoknál, hogy az emberek elmenjenek a szűrésekre.

Ezek alapján elképzelhető, hogy a cégek és alkalmazottaik valamilyen járulékkedvezményben részesülhetnek a jövőben, ha a dolgozók rendszeresen részt vesznek a szűréseken.

– Nem teljesen új az elképzelés, néhány évvel ezelőtt már felmerült hasonló formában, de mindenképpen üdvözlendő – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, az orvosi kamara területi szervezetének alelnöke.

– A pozitív megerősítésnek mindig több hozadéka van, mint a tiltásnak. Így, ha járulékcsökkentést kapnának „cserébe” az emberek, talán jobban vigyáznának az egészségükre.

– Gyakorló háziorvosként jelenleg ugyanis azt tapasztalom, hogy inkább a nyugdíjas korosztály tagjai figyelnek oda jobban a szűrővizsgálatokra. A fiatalabbak nem szívesen maradnak ki a munkából ilyesmi miatt, pedig esetükben talán még fontosabb lenne.

Dr. Hoksári László hozzátette, hosszú távon gazdasági szinten is mindenképpen megérné, ha valóra válna ez a tervezet. A néhány százalékpontos járulékcsökkentés bőségesen megtérülne a másik oldalon, hiszen kevesebb beteget kellene ellátni.

– Bár rövid távon drágának tűnnek a szűrővizsgálatok, összességében még mindig olcsóbbak, mint később a kórházi kezelések, az életminőség romlása – összegezte.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Maguk a betegek is jónak tartják ezt az elképzelést.

– Most ugyanúgy kezelik azt is, aki odafigyel az egészségére, meg azt is, aki nem – magyarázta az egyik rendelőnél várakozó S. Istvánné.

– Jogosnak tartanám, ha ily módon „jutalmaznák” az előbbieket. Ugyanis a járulékainkból mi fizetjük azoknak a gyógyítását is, akik csak az utolsó pillanatban mennek orvoshoz.

Erősítenék a háziorvosok szerepét

Lázár János arról is szólt, hogy az egészségügynek elsősorban a betegekről kell szólnia.

Velük a legközvetlenebb kapcsolatban a háziorvosok állnak, ezért az ő szerepüket jelentősen növelni kell az ellátórendszeren belül. Ezért a korábbinál is jobban erősítenék a háziorvosi praxisokat.

Az érintettek szerint erre szükség is van. Úgy vélik, főként a háziorvosok számának növelésével lehetne érdemi eredményt elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában