Jászkunság

2018.02.09. 13:56

Naponta közel fél órával tovább dolgozunk az uniós átlagnál

Az uniós átlagnál valamivel több munkaórát dolgozunk országos szinten, a statisztika szerint 40,3 órát hetente. De megyénkben vajon mennyire meghatározó a túlmunka, és melyek voltak a tavalyi év vezető munkaügyi szabálytalanságai?

Hartai Gergely

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Az elmúlt két évben nem nőttek a túlmunkával kapcsolatos szabálytalanságok – közölte honlapunkkal a megyei kormányhivatal.

A leggyakoribb térségbeli problémákról pedig elárulták, a tavalyi évben a munkaidő-nyilvántartással, a feketefoglalkoztatással, valamint a munkabér és bérpótlékok fizetésével kapcsolatos esetekre kellett a leginkább ráirányítani a munkáltatók figyelmét.

A nyilvántartással kapcsolatban azt is közölték, előfordult, hogy egyáltalán nem vezették azt, vagy kettős nyilvántartást alkalmaztak az érintettek.

Ezzel együtt azonban más szabálytalanságokra is felfigyeltek a hivatal munkatársai. Így például a szabadság kiadásával összefüggő hiányosságokra is.

– Gyakoriak voltak továbbá a munkaidő-beosztást és a napi, heti munkaidőt érintő problémák is.

A munkaviszony megszűnéséhez kötődő igazolások kiadásának és az elszámolások elmaradásának esetei szintén előfordultak – tájékoztattak.

Kérdésünkre, miszerint melyik ágazatban töltik el a legtöbb munkaórát a munkavállalók megyénkben, hivatalos adat jelenleg nem áll rendelkezésre. A munkában történt szerencsétlenségek kapcsán azonban megtudtuk, hogy a legveszélyesebb ágazatok még mindig a gépipar és a feldolgozóipar.

De az élmezőnyben szerepel az építőipar mellett a mezőgazdaság is. A feldolgozóiparban dolgozik Nagy Tamás is, aki az egyik megyei nagyvállalat munkatársa.

– Átlagosan tizenkét órát dolgozom egy nap, egy hónapban pedig 15–16 munkanapom van. Havonta így közel 192 munkaórát töltök a munkahelyemen… – árulta el a fiatal szakember.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Mint mondta, a környezetéhez tartozó, döntően összeszerelői területen munkát végző társai havi 176 órát vesznek részt a termelési folyamatokban.

– Karbantartási részlegen dolgozom, így munkaköröm része az autóipari termeléshez kötődő fizikai, de főként mechanikai feladatok elvégzése.

Előbbi a munkanapom hetven, utóbbi pedig harminc százalékát teszi ki – fűzte hozzá Nagy Tamás.

Közös érdek a jogszerű működés

Lits József, a VOSZ megyei elnöke szerint a vállalkozók is a helyes működésben és a feketegazdaság kifehérítésében érdekeltek.

– Annak érdekében, hogy a feketegazdaság hátrányaira felhívjuk a figyelmet, félévente konferenciákat szervez a szövetség. A vállalkozói közösség ugyanis idővel kiveti magából azokat a szereplőket, amelyek a gazdaságnak ezen módozatát követik – taglalta.

Hozzátette, a minőségi munkára törekvés a vállalkozások számára is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában