Tanóra

2018.02.11. 11:26

Új tanóra az „Életre nevelés”

Szokatlan, „életre nevelő” órákat tart megyebeli általános iskolákban Murzsa Tibor. A motivációs tréner szerint szükség van a gyerekek lelki megerősítésére.

Joó Zsuzsa

Murzsa Tibor tréner máris sokat elért tartalmas előadásaival

Forrás: Beküldött fotó

– A lelki megerősítés tulajdonképpen maga a nevelés – állítja Murzsa Tibor szolnoki motivációs tréner. – A szülő elsőszámú feladata, hogy gyermeke önbizalmát és önbecsülését fejlessze.

– Méghozzá olyan szintre, hogy felnőttkora elérésekor bátran el lehessen engedni a kezét. Sajnos azonban egyre több lelkileg sérült, önbizalomhiányos diákkal találkozunk – vélekedik Murzsa Tibor.

A tréner ezért döntötte el, hogy sajátos módszerével, iskolai környezetben erősíti meg a fiatalokat, hogy egészséges felnőttként lépjenek majd ki az iskolából. Abból az intézményből, ahol éveket töltenek, gyakorlatilag majd’ minden napjuk felét.

– Előadásaim a szülői nevelést erősítik, egészítik ki. Azt tapasztaltam, hogy egyre több szülő – és ezáltal egyre több gyermek is – csak a rosszat látja meg az életből, melyet sokan zsákutcának, cél nélkülinek éreznek.

– A felnőtteknél ilyenkor jelenik meg az alkohol vagy a depresszió, a fiataloknál a kábítószer vagy a bandázás. A gyerekeknek valójában ezek a kétes értékű dolgok nyújtják azt a szeretetet, melyet otthon nem kapnak meg.

A tréner szerint egy tinédzser akkor nem kap elegendő szeretetet, ha a gyermek és a szülő nem tölt együtt elegendő minőségi időt.

– Senki nem születik szülőnek, szülőnek lenni meg kell tanulni. Mint ahogy meg kell tanulni írni, olvasni vagy vezetni is. Csak míg létezik KRESZ-tanfolyam, a szülőtanfolyamot még nem indították el. Pedig célszerű lenne.

– Felmérések szerint ugyanis Magyarország az úgynevezett „boldogságlistán” 162 országból hátulról a nyolcadik helyen áll. A legtöbben tehát hazánkra egy élhetetlen országként tekintenek, függetlenül az adott politikai vezetéstől – állítja Murzsa Tibor, aki itt lép be a „képbe”.

– Hiszem, hogy minden és mindenki megváltoztatható. Ha valaki úgy látja – akár felnőttkorában is –, hogy az a norma vagy minta, amit kapott otthon, az neki nem jó, akkor bebizonyítom neki, hogy ezen tud változtatni!

– Minél korábban történik az irányváltás (akár külső beavatkozással), annál szerencsésebb. Sokan megkérdezték, hogy van-e jogunk egyáltalán beleavatkozni mások életébe. Úgy hiszem, igen. Igenis azon kell(ene) lennie mindenkinek, hogy érzelmileg minél értékesebb felnőtteket neveljünk fel.

Murzsa Tibor tréner máris sokat elért tartalmas előadásaival
Forrás: Beküldött fotó

Murzsa Tibor kifejti, a siker, a pénz másodlagos a belső harmóniához képest. Önmagunk szeretete mindennél sokkal fontosabb – ezt a véleményét osztja meg a gyermekekkel is a szakember.

– Amikor belépek egy-egy osztályba, a tanulók 95 százalékának fogalma sincs arról, hogy mi az a motivációs előadás. Nem is baj. Egy amerikai író, Napoleon Hill idézetével szoktam megvilágítani a célt, amiért ott vagyok közöttük.

– Ez az idézet így szól: „Amit az emberi elme el tud képzelni, és amiben hinni tud, azt meg is tudja valósítani.” Ez a mondat nem tartalmaz egyetlen elvárt követelményt, mellyel az embernek rendelkeznie kell: ez a hite.

– Hite azonban mindenkinek van, ezzel születik és úgy táplálja, ahogy neki jó. Ugyanakkor mindenkinek kizárólagosan csak a gondolkodása fölött van teljhatalma, azaz senki más nem tudja megszabni, hogy mire gondoljon. Mivel a gondolatnak ilyen fantasztikus ereje van, így mindenki életében megjelenhet a siker.

Murzsa Tibor egyszerűen lefordítja mindezt: aki sikeres akar lenni, semmi mással nem kell rendelkeznie, mint jó képzelőerővel. Azaz hinnie kell abban, hogy a maga elé kitűzött és látott cél megvalósítható.

– Már nyolc iskolában tartottam motivációs órákat, egyszerűbben: életre nevelést. Volt olyan iskola, ahová heteken keresztül visszajártam.

– Az egyik suliban egy diáklány odajött hozzám és azt mondta: „már elhiszem, hogy nincsen előttem lehetetlen”.

– A pedagógusok később elmondták, a kislány tanulmányi eredménye sokat javult, kitisztult előtte a jövő, célja lett. És ezzel én is elértem a célomat.

Célja, hogy minden iskolába eljusson a hír

Murzsa Tibor elmondja, szerencsére egyre több megyebeli pedagógus hiszi azt, hogy egy ilyen jellegű oktatásnak is van szerepe az iskolában. Martfű, Jászberény, Törökszentmiklós, Budapest és Szolnok után reméli, sok más intézménybe is ellátogathat előadásával.

Úgy véli, ezekkel a nem megszokott órákkal valójában a pedagógusok munkáját segíti.

– Az előttem álló negyven esztendő fő célja, hogy minden iskolába eljusson a hír: hittel sok minden megvalósítható, minden élethelyzetből fel lehet állni.

– Persze, azt is tudni kell, hogy nem lehet mindenkiből híres vagy gazdag ember, olimpiai bajnok, de mindenki élhet egy nagyon jó, élhető életet. A boldogság relatív dolog: mindenkinek más és mást jelent. A lényeg az, hogy ha megkérdeznek az életedről, akkor azt tudd mondani, hogy elégedett vagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában