KARCAG

2018.03.30. 10:31

Exportra is juthat majd hazai élelmiszer

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök Szövetsége gazdatalálkozót tartott kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara karcagi Szolgáltató Központjában.

Daróczi Erzsébet

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Ma fontos ügyben, fontos időszakban jöttem, mert tavasz van, indul az élet a határban – mondta a fórum előtt Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

– A belvízhelyzet most a legsúlyosabb, a kiolvadás vége felé tartunk. Megyénk területén 15 ezer hektár belvízzel borított terület van jelenleg, ami az olvadás végével még nőni fog – erről már Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke szólt.

– A vízügyi igazgatóság és a társszervezetek felkészültek a védekezésre, a szivattyúk naponta 2 millió köbméter vizet szivattyúznak le a földekről a Kötivízig területén – mondta az elnök.

– A megyében legsúlyosabb a helyzet Karcag, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras területén, itt 2400 hektár belvízzel borított terület van. Ezek a felszíni vízborítottságok 10–14 nap alatt eltűnhetnek a határból, s el lehet kezdeni a tavaszi vetéseket.

– Cukorrépa, lucerna, zab, szója, borsó, a későbbiekben a fő növények, a napraforgó, kukorica, hibrid is megfelelő időben tud a földbe kerülni – vélte a szakember.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke szerint a magyar gazdák nemcsak a hazai élelmiszert tudják megtermelni, hanem exportra is jut.

Az agrárvezetés nagyon jól látta, hogy nemcsak alapanyagot kell termelni, hanem minél nagyobb feldolgozottságú terméket előállítani, abból nagyobb haszon is van. Vágópontok, feldolgozók, húsüzemek épültek, úgy látom, rohamléptekkel hozzák be a hátrányt a gazdák a támogatásokból – mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában