ÉRDEKESSÉG

2018.03.02. 11:27

Furcsa leletre bukkantak a megyei levéltárban

Meglepő és a játékos emberi természetről tanúskodó lelet került elő a megyei levéltárban. Szabóné Maslowsky Madlen iratfeldolgozás közben régi építészeti tervek között különös rajzra bukkant.

Szathmáry István

Szabóné Maslowski Madlen levéltáros mutatta meg a nemrég előkerült, szokatlan leletet

Fotó: Mészáros János

Ezek az anyagok egy megszűnt megyei építőipari cégtől kerültek hozzánk, mutat a levéltáros hölgy az asztalon tornyosuló rajzokra. Elmondása szerint a cég megvalósult tervei ma is az egész országban láthatóak, így jelentős hagyatékról van szó.

A fontosabb iratokat korábban már fel is dolgozták. Most egy országos iratmentő, digitalizálási programhoz vették elő a sérülékeny pauszpapíron levő, kevésbé fontos terveket.

Azokat a felszámoló annak idején egy konténerben találta, s Csönge Attila igazgató és Szikszai Mihály szerezte meg az intézmény számára.

– Széthajtogattam a rajzokat, és sorban megnéztem őket. Aztán felakadt a szemem, amikor ezt megláttam – teker szét Madlen egy, a halomból kiemelt tekercset.

– Ahogy a szabványos, 1981-es típusterv az asztalra került, falak és ablakok helyett egy több nézetből rajzolt, látványos csupasz női hátsó látható rajta. Az ihletett munkából látszik, hogy az erősebb nemhez tartozó alkotójának jobban tetszett az ablakok vagy kémények szerkesztésénél.

– Néztem egy darabig, majd szóltam a kollégáknak, hogy ők is azt látják-e, amit én? – eleveníti fel első meglepetését a levéltáros. – De szó sem volt érzékcsalódásról.

– Ahogy a rajzot néztük, végül némi humorral a „Déli homlokzat” cím is helytállónak tűnt. Gondolkoztam azon, hogy mi vezethette az alkotót, s szerintem ez olyan helyzet lehetett, mint amikor a diák az iskolában unalmában a lapszélre rajzolgat.

– Valószínűleg maga elé tett egy szabályosan keretezett pauszt, de nem volt kedve a tervezéshez. Fogta magát és belerajzolta a popsikat.

Szabóné Maslowski Madlen levéltáros mutatta meg a nemrég előkerült, szokatlan leletet
Fotós: Mészáros János

– Ilyen lelet ritkán kerül elő, de a levéltári szabályok értelmében mindenképpen megőrizzük, dokumentumként kezeljük – tájékoztat bennünket a lelet sorsáról Madlen.

– Nem emeljük ki az egységből, annak részét képezi, csupán külön feljegyeztük, hogy ott van.

Bennünk, laikusokban az a gondolat is felmerült, hogy milyen érdekes városképi elem lett volna belőle, ha megépítik. Józanabb kérdés, hogy miképpen maradhatott rejtve annyi ember elől, akik kezén az évtizedek során átment az iratköteg. Végül az is furdalta az oldalunkat, hogy mit szól egy hölgy a rajzhoz?

– Nekem van humorérzékem – hangzott Szabóné Maslowski Madlen válasza.

Nem gyakran, de történik ilyesmi

Az korábban is megesett, hogy a levéltárosok terven, illetve közigazgatási irat szélén például divatskicceket találtak. A mostanihoz hasonló lelet ellenben eddig még nem fordult elő a gyakorlatukban.

A firkálás szokása egyébként ősi hajlam, ami akár a szent iratokat sem kímélte. Több évszázados Biblia margóján is találtak már például mezőn szaladó nyúl rajzát. Máskor valaki haragosa gúnyrajzát örökítette meg a könyvében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában