SOKSZOR FELESLEGES

2018.03.05. 13:51

Itt egy csomó ok, miért ne használja indokolatlanul a ködlámpát

A közlekedéssel foglalkozó internetes fórumok gyakori témája a ködlámpa indokolatlan használata. A kérdés éles vitákat szül, sokan félreértelmezik a KRESZ ide vonatkozó szabályát, mások extra rendelkezéseket is kerítenek mellé. De most akkor mikor is használjuk a szóban forgó világítást?

Czakó Nóra

Sokan indokolatlanul használják a ködlámpát. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– A hatályos KRESZ szerint ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. Így felelt a kérdésre Bana Béla szakoktató, a Magyar Autóklub Szolnoki Kirendeltségének elnöke.

– Sajnos a közlekedési szabály igen szűkszavúan fogalmaz. Ezért olyan nagy a bizonytalanság a kérdésben. Ráadásul mindenki hozzáteszi a saját elképzelését. Ezért látni sokszor az utakon olyan járművezetőket, akik indokolatlanul használják a ködlámpát – magyarázta Bana Béla.

– Gondolhatnánk, hogy esetleg véletlenül maradt bekapcsolva, de az első és a hátsó ködlámpáknak külön-külön visszajelzője van a műszerfalon. Így egyértelműen látszódik használatuk. Mindebből arra következtetek, hogy a ködlámpák indokolatlan használatának nagy része valószínűleg a helytelen jogszabály értelmezésen alapszik – tette hozzá a szakember.

Szerinte a ködlámpák nagyon hasznosak, ha megfelelő körülmények között használják ezeket. Például nagy ködben vagy sűrű hóesésben. Más időjárási és látási viszonyok között viszont rendkívül károsak lehetnek.

A hátsó ködlámpák ugyanis általában négyszer akkora teljesítményű izzókkal működnek, mint a helyzetjelző lámpák. Emellett a lámpatestet is úgy alakították ki, hogy szélesebb területet világítsanak meg.

Éppen ezért, ha indokolatlanul használjuk őket, az rendkívül zavarja a mögöttünk közlekedőt. Hisz a ködfényszórók a nagyobb fényerejük miatt elvakítják a szemből érkező, de az előttünk haladó autóst is.

Az intenzív hátsó világítás pedig elvonja a mögöttünk közlekedő járművezető figyelmét és eltelíti a látóterét is, így balesetveszélyes is lehet. A szóban forgó fényszórók indokolatlan használata ráadásul önmagában szabálysértés, ezért a rendőrség büntetheti is.

– Szoktam mondani, hogy a ködlámpát nem minden ködben indokolt használni és nem csak ködben lehet bekapcsolni – árulta el az Autóklub szolnoki elnöke.

– Meteorológiailag ugyanis többféle ködöt különböztetünk meg, azok intenzitása azonban rendkívül széles skálán mozog. Amikor például az orrunkig sem látunk, nyilván szükség van az erősebb világításra.

– A kisebb sűrűségű ködben azonban, amikor több száz méterre is ellátunk, ráadásul lakott területen belül közlekedünk, indokolatlan a használatuk. Ilyenkor ugyanis csak maximum 50 km/h sebességgel haladhatunk, és ehhez a sebességhez teljesen felesleges a ködlámpa és egyben szabálytalan is.

– A kisebb sűrűségű ködben az egyszerű kivilágítás, a tompított fényszóró is elegendő, sőt az a megfelelő. Nem kell még ráerősíteni, ugyanis nem látunk vele jobban, csak elvakítjuk a többi közlekedőt – mondta Bana Béla. Viszont a sűrű ködön kívül a hátsó ködlámpát akkor is célszerű felkapcsolni, ha például szakad az eső és autópályán közlekedünk.

Sokan indokolatlanul használják a ködlámpát. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Különösen akkor, ha az engedélyezett sebességnél lassabban haladunk. Így ugyanis messzebbről is észrevesznek minket. Emellett nagyon sűrű, intenzív hóesés esetén szintén indokolt lehet a ködlámpa használata.

– Tapasztalataim alapján itt, az Alföldön, lakott területen belül, éves viszonylatban kevés alkalommal, öt-tíz esetben ad okot az időjárás a ködfényszórók indokolt használatára.

– Tovább szűkítheti az alkalmazás számát, hogy még ezekben az esetekben is figyelemmel kell lenni a közlekedés többi résztvevőire. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a szóban forgó fényszórónak csak a neve ködlámpa. Ez azonban nem fedi le a teljes alkalmazási területét, feladatát és felhasználhatóságát – foglalta össze Bana Béla.

Mindig van annyi fény, hogy lekövessük az előttünk haladó kocsit

A ködfényszórók használatával kapcsolatban a rendőrség két fontos dologra szeretné felhívni a közlekedők figyelmét. Az egyik, hogy arra is fordítsanak gondot, hogy a lámpatestek mindig tiszták legyenek és jól működjenek.

– Olyan időjárási viszonyok között, amikor sózzák az utakat, vagy a hó és a jég olvadása miatt saras az út felülete, könnyebben koszolódnak a lámpatestek – mondta honlapunknak Dávid Mónika őrnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

– Sajnos, a járművezetők későn szokták észrevenni, hogy azért nem elég jó a lámpa fénye, mert koszos.

– Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy még indulás előtt mossák le a lámpatesteket. Ha pedig ezt elmulasztották és útközben tapasztalnak problémát, akkor álljanak meg egy benzinkúton és ott tisztítsák meg őket, hogy jól láthatóak legyenek. Természetesen ez vonatkozik a szélvédőkre, az elöl és hátul lévőre is, valamint az oldalsó visszapillantó tükrökre.

– A másik fontos dolog, amire szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ha kialakul egy járműsor, tehát ha közvetlenül egymás mögött haladnak a gépkocsik, semmi esetre se használjuk a ködlámpát.

– Még akkor se, ha rosszak a látási körülmények, mert nagyon elvakítja az előttünk haladó járművezető szemét és zavaró is. Mivel az előttünk közlekedő gépkocsi biztosít annyi fényt, hogy le tudjuk követni, ez esetben teljesen felesleges a ködlámpa használata – hangsúlyozta Dávid Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában