múltidéző

2018.03.04. 12:28

Régi hírek a megyéből – leakadt a rönköket szállító pótkocsi

Most 1991 márciusába tekintünk vissza: rönkök szabadultak el a Tisza-hídon de szerencsére senki sem sérült meg.

Fotó: Mészáros

Sorozatunk folytatásaként. most már átlépünk a tavaszi időszakba és 1991 március elejét látogatjuk meg.

1991. március 6.

A február végi bevonulás után a honvédségnél március elején országszerte megkezdődött az újoncok kiképzése, így Szolnokon, a Damjanich János önálló légvédelmi tüzérdandárnál is.

A húsznapos alapkiképzés során többek között állam- polgári és honvédelmi ismereteket, műszaki, egészségügyi és hadtápismereteket sajátítanak el, testnevelési, általános harcászati, vegyi és lőkiképzést kapnak.

Felvételeink az 1. század alaki és a 2. század általános lőkiképzésének harmadik napján készültek, amikor még nem mindig lendült egyszerre a láb, néha csak üggyel-bajjal sikerült levenni a fegyvert, a surranó feltörte némelyek lábát, és a ruha sem állt mindig tökéletesen, de mindenki fegyelmezetten dolgozott, hogy a március 15-i ünnepélyes eskütételen már minden tökéletesen menjen. Fotós: Korányi Éva

1991. március 8.

Elszabadult rönkök a Tisza-hídon

Szerencsés kimenetelű baleset történt kora délután Szolnokon a Tisza-hídon. Kati István balmazújvárosi lakos tehergépkocsijával a városközpont felé tartott, amikor pótkocsija leakadt és felborult.

Fotós: Mészáros

Rakománya (rönkfa) szétgurult a hídon, több órára lelassította a forgalmat. Szerencsére a közelben senki sem tartózkodott, így nem történt személyi sérülés. A baleset okának megállapítása műszaki szakértők segítségével folyamatban van.

1991. március 18.

SZOLNOKON 48-AS HUSZÁROK KORHŰ JELMEZBEN

A természet csodálatos napsütéssel köszöntötte pénteken tavaszi forradalmunk 143. évfordulóját.  Nemesen egyszerű koszorúzást ünnepséggel vette kezdetét a szolnoki rendezvénysorozat pénteken reggel nyolc órakor a városi köztemetőben. A magyar szabadságért meghalt hősök tiszteletére hozták el a kegyelet és nagyrabecsülés koszorúit az 1848-as emlékműhöz

Buday György alpolgármester, Kovács Pál, a Szolnoki Repülőműszaki Főiskola alezredese és öt párt képviselői. A megyeszékhely -ország- gyűlési képviselői és az önkormányzat testületének tagjai a Szolnoki Városházán emlékeztek március 15-re.

A város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédében König László párhuzamot vont 1848 történései, s napjaink eseményei között.

Ezután Várhegyi Attila alpolgármester bejelentette, hogy a város díjat alapít azon polgárai számára, akik a legáldozatosabban szolgálják településüket, majd pedig nagy taps közepette bemutatta a jelenlévőknek a város új címerét. A díszgyűlés meghívottjai koszorúkat helyeztek el a városháza falán.

Ahogy eljött a tíz óra, a főúton felvonultak a korabeli jelmezekben díszelgő lovasok. A városháza falán lévő Kossuth-emléktábla megkoszorúzása után a több ezres tömeg átvonult a Damjanich emlékműhöz.

A szobornál a Himnusz közös eléneklése és a Nemzeti dal meghallgatása után Szolnok város polgármestere emlékezett a hősökre. Ezt követően koszorúzásra került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában