2018.04.16. 09:30
Az ország legjobbjai főztek és sütöttek a szolnoki Pelikán Kupán (galéria)
Idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Pelikán Kupát Szolnokon. A gasztronómiai kiállítás és verseny most is rengeteg érdeklődőt vonzott.
Kisgyermekes családok, fiatalok és idősek egyaránt ellátogattak a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban és a Hild téren megrendezett eseményre.
Míg a téren a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából hazai termékekkel ismerkedhettek az érdeklődőt, addig az épületben folyt a szakmai verseny.
– Az általunk elkészített dísztálon található például fürjmignon karottás mousse-szal, petrezselyemvízzel – mutatta a szarvasi Bak Gyula Zsolt.
– A versenytálat a mesterünk, Nádudvari Nándor segítségével álmodtuk meg – mondta a szintén szarvasi Herczeg Gábor Zsolt.
Mint azt Bak Gyula Zsolt hozzátette, a jelentkezés ötlete az ő fejéből pattant ki.
– Tavaly itt jártam látogatóként és úgy gondoltam, érdemes lenne elindulni ezen a megmérettetésen.
– Egy emberi fejet készítek tökből, hogy ne csak a faragás, hanem a szobrászat részét is megmutassam ennek a szakmának – mondta a tiszaföldvári Patkó Károly.
A többszörösen díjazott szakember kilenc éve szeretett bele a zöldségfaragásba, épp egy Pelikán Kupán. Azóta továbbfejlődött, és már parasztsonkával, füstölt szalonnával is dolgozott.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, és a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából évről évre megrendezett verseny immáron országos megmérettetéssé nőtte ki magát – hangzott el a köszöntőn.
Mint azt dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, idén száz csapat mérte össze az erejét ezen a versenyen. Ahol nem csak a tanulók mutathatták meg tudásukat, de a szakoktatók felkészültsége is kiemelt jelentőségű.