JÁSZBERÉNY

2018.04.04. 19:57

Parádéval ünnepelt a Jászság fővárosa (galéria)

A szabadságharc honvédseregének huszonháromezer katonája állomásozott Jászberényben és környékén 1849. április 3-án.

Fotó: Banka Csaba

A tavaszi hadjárat kezdetekor, a hadiesemények megtárgyalására még Kossuth Lajos is megérkezett a Jászság fővárosába. Nem véletlen, hogy április 3-án ünneplik Berényben a város napját.

Így tették ezt kedden is: egészen estig zajlottak a programok. Kézműves játszóházzal, hagyományőrző bemutatókkal, néptánccal várták az érdeklődőket.

A „szomszédvár”, Nagykáta bemutatkozása részeként fellépett a Tápiómente Táncegyüttes utánpótlás- és gyermekcsoportja, valamint a nagykátai Városi Kórus is.

Délután ünnepélyesen fogadták az immár harmincadik alkalommal megszervezett Tavaszi Emlékhadjárat hagyományőrző seregét a város főterén. A díszes parádéval fűszerezett felvonulás résztvevőit dr. Szabó Tamás polgármester köszöntötte.

A városvezető, majd a délután ünnepi szónoka, Horváth Lajos katonai hagyományőrző is a múlt, az elődök tiszteletének fontosságáról szólt beszédében. Köszöntötte a résztvevőket Dorner Gábor, a város napjára vendégként meghívott Nagykáta polgármestere is.

A szabadságharc emlékhelyeinek megkoszorúzása mellett rövid csataimitációval folytatódott a főtéri program. Az ünnepséget követően szabadtéri koncerttel, kirakodóvásárral várták az ünneplő berényieket.

A városközpontban zajló eseményekkel párhuzamosan, kora este átadták a városi kitüntetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában