Besenyszög

2018.04.12. 06:57

Párjukat is megyénkben keresik az izlandiak?

Izlandiak ismerkednek a napokban Besenyszög és megyénk nevezetességeivel, gasztronómiájával és lakosaival. Ez utóbbin különösen nagy hangsúly van, hiszen a szigetországban élők nagyon is nyitottak a „nemzetközi” kapcsolatokra és házasságra! Ennek persze megvan az oka.

Joó Zsuzsa–Szathmáry István

A Besenyszögre érkezett izlandi delegáció elsősorban a település hagyományaira, kulturális életére kíváncsi

Fotó: Csabai István

Izlandiak vendégeskednek Besenyszögön. Sok esztendővel ezelőtt határozták el a megyebeli kisváros lakói, hogy nyitni fognak az északi népek felé. Először a norvégokkal vették fel a kapcsolatot, hátha közelebbi ismeretségbe kerülhetnének velük.

Az érdeklődés azonban egyoldalú volt, a besenyszögiek rájöttek, nem szabad olyan busz után futni, amely nem veszi fel őket. 2016-ban azonban ráakadtak az Izlandi–magyar Kulturális Társaságra, amely viszont tárt karokkal fogadta őket.

– Friss adatok szerint összesen háromszázhatvanöt magyar él a szigetországban, ebből legalább kétszázan a fővárosban, Reykjavikban – meséli Kiss Endréné Tünde vendéglátó, a Besenyszögért Alapítvány kuratóriumának tagja.

– A helyiek pedig nemcsak elviselik őket, hanem kifejezetten örülnek nekik. Ugyanis nem csak mint munkavállalóra tekintenek rájuk, hanem mint potenciális feleségre vagy férjre is!

Kiderül, az ország lakosai finoman szólva is „belterjesek”, szükség van a friss vérvonalra. Éppen emiatt nem ritka náluk a nemzetközi vegyes házasság.

– Örülnek minden becsületes emberrel kialakult szerelemházasságnak, legyen az illető brit, chilei, kínai vagy magyar – folytatja Tünde.

A Besenyszögre érkezett izlandi delegáció elsősorban a település hagyományaira, kulturális életére kíváncsi
Fotós: Csabai István

– A jelenleg Magyarországon tartózkodó 17 fős csoport tagjai közül három izlandinak is külföldi a párja: az egyiké olasz–magyar, a másiké argentin, a harmadiké svéd.

Az ismerkedés az izlandi fiataloknak annyira nem egyszerű a szerteágazó rokoni kapcsolatok miatt, hogy külön internetes alkalmazást fejlesztettek ki számukra. Ez a program térképezi fel különböző adatok alapján, hogy közelebbi kapcsolatban állnak-e egymással, azaz rokonai-e egymásnak.

Arról nincsen információnk, hogy hány szerelem érhet véget rokonság miatt, mindenesetre az izlandiak mostanság biztosra mennek: külföldön is nyitott szemmel járnak.

Szerintük a magyar lányok és fiúk igazán csinosak, ráadásul a két nemzet polgárainak a mentalitása is hasonló. Éppen alkalmasak volnának jövendőbelinek.

– És hogy nekünk miért lenne érdemes izlandi párt választani?

Egyrészt mert remek csigatésztát készítenek (ezt be is bizonyították a múlt héten), értenek a horgászathoz, kitűnően fociznak, ráadásul nagyon jól főznek.

De még a férfiak is, akik a hétvégén kötényt kötöttek, és énekelve, táncolva olyan hamburgert készítettek izlandi módra, hogy mindenki megnyalta a tíz ujját. Legfőképpen pedig az izlandiak hűségesek és családcentrikusak – sorolja Tünde.

Az izlandi delegáció persze nem elsősorban/csak feleség- vagy férjnézőbe jött hazánkba, inkább a kultúrát vagy a hagyományokat ismernék meg. De ha szerdán hazautaznak, az biztos, hogy jó hírünket fogják vinni szigetszerte!

Így ki tudja, elképzelhető, hogy a jövőben e besenyszögi utazás hatására is több magyar–izlandi házasság születik majd.

Mindig figyelmet fordítottak erre

Ősidők óta ismert a rokonházasságok átka, így kerülték őket. A középkorban a házasulandók a pap előtt hetedíziglen számoltak el felmenőikkel. Úgy sorolták el őket, hogy könyöküktől ujjaikig sorban megérintették mind a hét ízületüket.

Ha így nem találtak közös őst, nem volt akadálya a házasságnak. Az uralkodóházaknál politikai okból gyakoribb volt a közeli rokonok frigye, ami általában nem tett jót az utódoknak.

A Habsburgoknál emiatt II. Rudolftól III. Ferdinándon át Rudolf trónörökösig szinte minden évszázadra jutott egy terhelt a családban. Ferenc József feleségének, a nálunk Sisiként tisztelt Erzsébetnek például az anyósa egyben a nagynénje is volt.

A rokonházasságok különös kivétele a magyarországi Ivád esete. Itt a földesúrtól a jobbágyig mindenkinek egy őse volt, ám semmilyen genetikai károsodást nem találtak az itteni lakosoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában