JÁSZBERÉNY

2018.04.17. 13:28

Több ezer éves emberi maradványokat találtak Jászberény határában

A város határában, egy induló beruházás helyszínén végeznek mentő feltárást a szolnoki Damjanich János Múzeum, illetve a jászberényi Jász Múzeum régészei.

Banka Csaba

Jászberény, 2018. április 17. Késõ bronzkori nõi csontváz egykori hulladéktároló gödrök feltárásán Jászberényben 2018. április 17-én. A területen 3300-3500 éves, késõ bronzkori emberi maradványokat tártak fel a szolnoki Damjanich János Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum és a Civil Régészeti Alap munkatársai.

Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

Először úgy tűnt, hogy egyszerű tárológödrök vizsgálatára nyílik lehetőség a helyszínen, azután kiderült, hogy ennél jóval többről lehet szó.

A feltárást koordináló Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum vezető régésze elmondta, hogy egy körülbelül háromezer-háromszáz–háromezer-ötszáz éves, bronzkori lelőhelyet fedeztek fel. Kerékgyártó Gyula amatőr terepkutató hívta fel a szakemberek figyelmét a lehetséges régészeti lelőhelyre.

A napokban kezdett terepmunkát várhatóan már ezen a héten be is fejezhetik. A helyszíni kutatás alkalmával először különböző edényeket, kerámiadarabokat találtak.

A felszín alatt, több mint egy méter mélyen viszont egymás után kerültek elő az emberi maradványok. Ottjártunkkor már az ötödik ember csontvázára bukkantak.

– Az úgynevezett halomsíros kultúra emlékét találtuk meg kollégáinkkal – mondta Gulyás András Zoltán. – Azt feltételeztük az ásatás kezdetekor, hogy „csak” néhány hulladéktároló gödröt találunk majd.

– A munka előrehaladtával azonban késő bronzkori emberi maradványokra bukkantunk. A korszakot ismerő, a helyszínen kutató Mali Péter kollégám, a Damjanich János Múzeum régésze véleménye szerint datálható az időszámításunk előtti ezerötszázas–ezerháromszázas évekre a lelőhely keletkezése – mondta a vezető régész.

Gulyás András Zoltán és Mali Péter a berényi lelőhelyen
Fotós: Banka Csaba

A halomsíros kultúra tagjai a lelet tanúsága szerint keveset törődtek – a nagy valószínűséggel – legyőzött ellenségeik holttestével. Egyszerűen egymás után beledobálták a hulladéktároló gödrökbe az elhunytakat.

Erre utalhat a feltárt csontmaradványok rendszertelen elhelyezkedése. Természetesen a terepmunkát követően a lelőhely feltárt emlékeinek részletes vizsgálata után lehet majd egyértelmű megállapításokat tenni a maradványokról.

FRISS: Az MTI közleménye szerint már hat ember maradványaira bukkantak.

Jászberény, 2018. április 17.
Késõ bronzkori nõi csontváz egykori hulladéktároló gödrök feltárásán Jászberényben 2018. április 17-én. A területen 3300-3500 éves, késõ bronzkori emberi maradványokat tártak fel a szolnoki Damjanich János Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum és a Civil Régészeti Alap munkatársai.
Fotós: MTI Fotó: Komka Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában