JÁSZBERÉNY

2018.05.28. 17:17

A régészek munkája hasonlít a nyomozói feladatokra

Gulyás András Zoltán régész-muzeológus, a Jász Múzeum munkatársa tartott előadást a régészek mindenapjairól a napokban, az intézmény „Múzeumi Esték” sorozata keretében.

Banka Csaba

Hangulatos előadást tartott Gulyás András Zoltán

Fotó: Banka Csaba

Szólt a régészet tudományáról, a gyakorló régészek faladatiról, lehetőségeiről, nem feledkezve meg arról, hogy eloszlassa a hivatásáról kialakult téves képzeteket.

Közérthető formában mutatta be azokat az elméleti és gyakorlati módszereket, amelyekkel a régészek nap mint nap dolgoznak, hogy mind teljesebben ismerhessék meg a régmúlt korok emberének életét.

Hangulatos előadást tartott Gulyás András Zoltán
Fotó: Banka Csaba

A régészet feladata – mutatott rá –, hogy a történelem megismerése mellett felkutassa és az utókor számára bemutathatóvá tegye elődeink ránk hagyott kulturális örökségét.

Hasonlata szerint a gyakorló régészek munkája sokban hasonlít a nyomozók tevékenységéhez, amennyiben a fellelhető tárgyi bizonyítékok – leletek – segítségével, különböző társtudományok módszereit segítségül hívva következtetnek arra, hogy hogyan éltek, mit csináltak egykor az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában