Vélemény

2018.05.07. 18:36

Az ár és az érték

Mennyit ér a szabadság? Elődeink szerint olyan sokat, hogy azért szinte bármekkora árat megadtak volna. A jászok és a kunok például kettőszázhetvenhárom éve a redemptio idején az ország éves költségvetésével mérhető összeget fizettek ki érte.

Banka Csaba

Nem mellékesen az összegyűjtött és a kölcsönből fedezett váltságösszeg mellett még vállalták ezer lovas katona felszerelését, és állták főbírájuk, a nádor költségeit is.

Cserébe viszont nem ült a fejük fölött földesúr, maguk dönthettek saját ügyeikről, és persze maguk között oszthatták fel a kifizetett összegek alapján a Hármas Kerület földjeit.

Tágabb értelmezésben megfizették az autonómiát, az önrendelkezés lehetőségét a XVIII. században, a Habsburgok abszolút monarchiájába tagozódott Magyarországon. A jászok és kunok utódainak május 6-án – a redemptio emléknapján – tehát van mire emlékeznie.

Azért van itt valami, ami évről évre eszembe jut az ünnep idején. Nem tudom ugyanis, hogy ilyen mértékű áldozatvállalásra képes volna vagy sem a XXI. század hazai társadalma? (Nemhogy mindössze egyetlen megyényi terület lakossága…)

Attól tartok, földindulásszerű változásnak, hatalmas, a teljes népességet érintő traumának kellene bekövetkeznie a változáshoz, a szemléletmód átalakulásához. Ahhoz, hogy meglássuk a dolgok igazi értékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában