TOVÁBB NYOMOZNAK

2018.05.01. 15:21

Csalás: több millió forintnyi segélynek veszett nyoma Mezőtúron

Költségvetési csalásnak minősítették azt az ügyet, amely sikkasztásnak indult a mezőtúri önkormányzati hivatalban. Jelenleg az adónyomozók gyűjtik az adatokat.

Szilvási Zsuzsa

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Több millió forintnyi, segélyre szánt pénznek veszett nyoma a mező­túri önkormányzati hivatalban. Amint arról honlapunk néhány hónappal ezelőtt beszámolt, több hónapos vizsgálódást követően előbb a rendőrség nyomozott az ügyben.

– Jelenleg a NAV nyomozóinál van az ügy, miután jelentős összegre elkövetett költségvetési csalássá minősítették – erősítette meg Enyedi Mihály jegyző.

– Eközben az ügyben érintett öt tisztviselő ellen lefolytattuk a belső fegyelmi eljárásokat, immár egyikük sem dolgozik a hivatalban.

A város polgármesterének, Herczeg Zsoltnak még tavaly nyáron szúrt szemet, hogy hirtelen nagy mértékben megszaporodott a rendkívüli támogatást igénylők száma. Az ügy azt a keretet érinti, amelyet az államtól kap az önkormányzat normatívaként.

Ilyen jogcímen mintegy 70 millió forint érkezik évente Mezőtúrra, s a helyi települési rendelet alapján osztják szét a rászorulók között.

– Először még a nyáron tűnt fel, amikor aláírásra hozták a pénztárbizonylatokat, hogy a szokásosnál sokkal több olyan egyedi eset van, amikor rendkívüli élethelyzetben egyszeri alkalommal kérnek segítséget – mondta el a polgármester.

– Ezek a kérelmek többféle csatornán juthatnak el hozzám, de legtöbbször szóbeli megkeresések érkeznek. Ilyenkor mindig azt kérem, hogy írjon az illető néhány sort, s ez alapján szoktunk helyzettől függően néhány tízezer forintos támogatást nyújtani.

A polgármester azonnal elmondta a jegyzőnek, hogy sokkal több kifizetési kérelem érkezett, mint ahány megkeresésre emlékszik.

– Átlagosan havonta 10-15 ilyen eset szokott lenni, most viszont legalább a duplája jött, ez tűnt fel – tudtuk meg Herczeg Zsolttól.

– Bár akkor még csak furcsálltuk a helyzetet, s nem gondoltuk, hogy ilyen súlyú ügyről van szó, azonnal hívtuk a belső ellenőrt, s végül soron kívüli ellenőrzést rendeltünk el. Mivel alakilag, formailag ezek az ügyiratok rendben valónak tűntek, hosszas munkát igényelt utánanézni, hogy valós tartalom van-e mögöttük.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Valójában még most sem tudják pontosan, milyen összegről van szó, hiszen újabb és újabb ügyekre derül fény, de több millió forintnak veszett nyoma ily módon.

Mindenesetre a jelentős összegre elkövetett költségvetési csalás minősítés a Büntető törvénykönyv szerint 5-50 millió forint közötti elkövetésre utal. Az önkormányzati vezetők még nem tettek le róla, hogy az elveszett összegnek legalább egy részét vissza­kaphatják.

– Amennyiben nekünk kedvez a bírósági ítélet, mindenképpen visszaköveteljük a kifizetett jelentős összegeket is – emelte ki Enyedi Mihály, aki szerint a jogerős ítéletre azonban még éveket kell várni.

Becsületsértés miatt is folyik eljárás

Az ügynek akad egy másik vonatkozása. Nevezetesen, hogy az egyik érintett dol­gozó viszonylag nagy körben úgy nyilatkozott, hogy az említett szabálytalanságokat a polgármester, illetve az alpolgármester utasítására követte el.

– Ezzel kapcsolatban jegyzőkönyvet vettünk fel és valószínűleg magánvádas eljárás keretében becsületsértésért tettünk feljelentést az alpolgármester úrral közösen – fogalmazott Herczeg Zsolt polgármester.

Ebben az ügyben jelenleg a rendőrség nyomoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában