JÓTÉKONYSÁG

2018.05.22. 17:30

Egy beteg kislánynak adná a haját a mezőtúri anyuka, hogy segítsen

Már több ezren megosztották annak a mezőtúri anyukának a posztját, aki felajánlotta a haját egy beteg kislánynak. A kétgyermekes édesanya bízik benne, hogy a kezdeményezésének köszönhetően jó helyre kerül a felajánlása.

Hutter Zsófia

Anna haját közvetlenül egy kislánynak szeretné felajánlani

– Már tavaly óta tervezem, hogy eladományozom a hajam – kezdte a mezőtúri Nyáriné Matusek Anna.

– Nem kifejezetten ezért kezdtem el növeszteni, csak így alakult. Mindig kevés, vékony hajam volt. De a terhesség és a szülés megtette jótékony hatását, és megerősödött, elkezdett nőni a hajam.

Hozzátette, az elmúlt években már gondolkozott rajta, hogy le kéne vágatni, de mindig sajnálta. Aztán eszébe jutott, hogy sokkal jobb lenne jótékony célra felajánlani a hajat. Édesapja jelenleg is daganatos betegséggel küzd, ezért kézenfekvőnek tűnt az ötlet.

– Tavaly végül ezért nem vágattam le – mondta. – Úgy döntöttem, tovább növesztem. Legyen annyira hosszú, hogy érdemes legyen más felhasználásra, de a levágása után a maradék hajam se legyen nagyon rövid.

Mivel Anna nem tudta, ­hova is fordulhatna az ötletével, a közösségi médiát hívta segítségül.

– Kitettem egy fotót magamról és leírtam hozzá, hogy szeretném felajánlani a hajam – mesélte. – A célom az volt, hogy találjak egy olyan kislányt, akinek daganatos betegség miatt kihullott a haja és szeretnének parókát készíteni neki.

Sokan jelezték Annának, hogy ennyi haj nem elég egy parókához, és inkább egy alapítványnak adja. De az édesanya tart ettől a megoldástól. Mint elmondta, hallott már annyifélét, és fél, hogy nem a megfelelő helyre kerülne a felajánlása.

– Sokkal szívesebben adnám oda egy konkrét családnak, vagy kislánynak – árulta el. – Ők utána úgy hasznosíthatnák, ahogy tudják.

Anna elmondta, a ­közösségi oldalon megjelent posztja alatt volt, aki jelezte, neki is van otthon elfekvőben levágott haja.

– Nem mindenki tudja, hogy mit lehet vele kezdeni, hova érdemes tenni – ­mondta a mezőtúri anyuka. – De jelezték, hogy ha találok valakit, akinek jól jön a haj, akkor szóljak, mert szívesen csatlakoznának az adományozáshoz ők is. Bár még nem találtam meg a megfelelő embert, lehetőséget, de bízom benne, hogy az összefogással végül célt érünk.

Mivel eddig a több mint háromezer­ megosztásnál járó­ poszt alatt egyetlen ajánlat sem érkezett konkrét személyre, ezért Anna az árverezésen is gondolkodik. De mint elmondta, nem igazán tudja, milyen lehetőségei vannak, és hogy lehet egy ilyet elindítani, mi a menete.

Anna haját közvetlenül egy kislánynak szeretné felajánlani

– Sokan írtak, hogy mennyire szép gesztus, és gratulálnak a felajánlásomhoz – mondta. – Azonban sajnos olyan tippet nem kaptam, akinek szüksége lenne parókára. Ha máshogy nem tudok segíteni, és van lehetőség árverezésre, akkor ez az út marad. Az is a támogatás egy ­módja, hogy a befolyt összeget felajánlom egy általam választott családnak.

Anna elmondta, megyei alapítványt egyelőre nem ajánlottak neki, legtöbben csak fővárosi lehetőségeket írtak. De kiemelte, szeretné a megyében „tartani” a hajat. Hiszen ha már itt él, itt is szeretne ­vele segíteni.

Harminc centiméter alatt nem érdemes adományozni

Egy hajvágással és adományozással foglalkozó internetes portál szerint, harminc centiméteres vágandó hossztól lehet hajat ­adományozni. Egy harminc centiméteres tincsből maximum frufru lehet a parókában, vagy hajpótlásnál a dúsító rész. Negyven centimétertől viszont a haj közvetlen parókához adható alapanyagnak. A többség ezt szeretné, de keveseknek van hozzá elég hosszú hajuk. Harminc centiméter alatti hajhosszal már alig lehet valamit kezdeni. Parókának egyáltalán nem adható, mert még frufrunak sem lehet felhasználni, ugyanis nincs meg a kellő hosszúság a csomózáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában