SZOLNOK

2018.05.14. 19:54

Folyamatosan küzdenek a fűvel Szolnokon

A jó idő beköszöntével a fű is erőteljes növekedésnek indult, nem kevés munkát adva ezzel a kertes házban élőknek és a közterületeket karbantartóknak. A hirtelen jött nyár miatt ez még nagyobb gondot okoz szerte az országban. Szolnokon is próbálják felvenni a harcot a hihetetlen gyorsasággal növekvő fűvel.

Czakó Nóra

A tavaly beszerzett nagy teljesítményű fűnyíró kistraktorokkal is folyamatosan dolgoznak a köztereken

Fotó: Mészáros János

Egy szolnoki anyuka azzal a kérdéssel kereste meg lapunkat, hogy mikor nyírják le a füvet a Málna és a Nád utca sarkán található játszótéren.

– Mióta kitavaszodott, minden délelőtt és délután a játszótéren töltjük az időnket a tizennyolc hónapos kislányommal. Már reggel hozza a cipőjét és mondja, hogy „Csússz!” Tehát irány a csúszda – mesélte B. M. Krisztina.

– A délelőttöt általában a Várkonyi téri játszótéren töltjük, a délutánt pedig édesanyáméknál, a kertben. Az utca végén azonban van egy kisebb játszótér, melyet szintén rendszeresen meglátogatunk.

– Csak annyi a gond vele, hogy nem nyírták még le a füvet, így már csaknem a mellkasáig ér a kislányomnak. Mivel nem bír átgázolni a nagy füvön, nekem kell átvinnem egyik játéktól a másikig, és a homokozót is benőtte már a gaz.

– Remélem, mielőbb lenyírják itt is a füvet, mert egyébként aranyos kis játszótér lenne – mondta bizakodva Krisztina.

Kérdésével megkerestük a szolnoki önkormányzatot. Gyuricska Éva sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a város zöldterületeinek gondozása a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. feladata. Hozzátette, mivel egy hét alatt lett a télből nyár, hihetetlen gyorsan nő a fű.

– A város zöldterületein, így a játszótereken is folyamatos a munka ebben az időszakban, mely egészen őszig tart. Jelentős mennyiségű füvet kell lekaszálni, éppen ezért mindennap dolgoznak a Városüzemeltetési Kft. munkatársai, akiknek ehhez a feladathoz komoly géppark áll a rendelkezésükre.

– A tavalyi a városüzemeltetési cég próbaéve volt, és a visszajelzések alapján közmegelégedésre végezték munkájukat. Bizonyára ez ezen a nyáron is így lesz – fejtette ki a sajtóreferens.

Eszközileg egyébként az elmúlt hónapban minden játszótér karbantartása megtörtént. Kicserélték a homokot a homokozókban és az ütéscsillapító felületeket, vagyis a hinták és csúszdák alatti részt is rendbe tették.

Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a város kaszálási ütemtervbe bevont közterületi zöldfelületein végzik a munkát, különböző gyakorisággal.

– A kiemelt kategóriás területek kaszálása, ilyen például a Verseghy park, évente körülbelül tizenhat alkalommal történik. Az intenzív kategóriába sorolt területeken, vagyis a lakótelepek környezetében, éves szinten hat-hét alkalommal végzünk kaszálást.

– A külterjes kategóriába sorolt felületeken pedig éves szinten kettő-négy alkalommal – magyarázta Lits László. – Május elején társaságunk megkezdte a kiemelt területek harmadik körös, illetve május második hetétől az intenzív területek második körös kaszálását.

– A munkálatokat öt nagy teljesítményű fűgyűjtős gépjárművel végezzük, a külterjes területeken pedig további két nagy teljesítményű szárzúzós fűnyíró dolgozik.

A tavaly beszerzett nagy teljesítményű fűnyíró kistraktorokkal is folyamatosan dolgoznak a köztereken
Fotós: Mészáros János

– Havi szinten egyébként több mint egymillió négyzetméter felületet kaszálnak le – árulta el az ügyvezető igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a városban található ötvenöt játszótér fenntartása folyamatosan történik.

Ezeket azonban kihasználtságuktól függőn sorolják be. A Málna és a Nád utca sarkán található játszótér kaszálása azonban az ütemterv szerint még ma megtörténik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában