KÖZÉRDEKŰ MUNKA A BÜNTETÉSE

2018.05.06. 12:25

Hamisan tanúzott férje védelmében egy nő, pedig súlyosan megsérült a balesetben

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét, melyben hamis tanúzás bűntette miatt 250 óra közérdekű munkára ítélt egy középkorú, büntetlen előéletű asszonyt.

Mészáros Géza

Komolyan megsérült az asszony a balesetben, mégis férje védelmére kelt

Forrás: Shutterstock

A hölgy azért, hogy férje büntetőügyében kedvező döntés születhessen, valótlan tanúvallomást tett a bíróságon.

Arról, hogy mi történt valójában és miként zárult az ügy, a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya adott tájékoztatást honlapunk számára.

Az ügy tizennégy(!) évvel ezelőtt kezdődött.

Az akkor jogerősen megállapított tényállás szerint a család 2004 nyarán egy horvátországi nyaralásból, kocsival tartott hazafelé. A férj vezetett, az asszony a jobb első ülésen utazott.

Már a 4-es számú főúton jártak, amikor a férfi elaludt vezetés közben. Az autóval a jobb oldali útpadkára lehaladt, majd felébredve megijedt és erőteljesen balra kormányzott, amitől az autó áttért az úttest baloldalára. Lehaladt a baloldali útpadkára és felborult. Az asszony súlyosan megsérült, a férjével szemben büntetőeljárás indult.

A Szolnoki Városi Bíróság 2006 decemberében, jogerősen, maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 125 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A férfi 2013 októberében perújítási kérelmet nyújtott be a jogerős ítélet ellen. Ebben neje azon új tanúvallomását hozta fel mentségéül, miszerint, amikor a 4-es számú főúton haladtak, arra lett figyelmes, hogy a férje azt mondja: „Nézd már ezt a hülyét, nekem jön!”.

Az asszony vallomása azonban valótlan volt, a szakértők megállapítása szerint a balesetet megelőzően ugyanis a gépkocsi jobb első ülésén aludt.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, hamis tanúzást követ el a tanú, aki hatóság előtt, az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja.

Amennyiben a hamis tanúzást büntetőügyben követik el, a törvény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az ügyben 2017. február 24-én hozott ítéletet a Szolnoki Járásbíróság: az asszonyt büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 250 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

A napokban a Szolnoki Törvényszék az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában