2018.05.05. 06:55
Nem tudnak eleget fizetni a vendéglátósoknak a Jászságban
Az utóbbi években emelkedett ugyan a jászsági éttermek forgalma, de ez a növekedés még mindig nem elegendő ahhoz, hogy a növekvő bérigényeket ki tudják gazdálkodni az üzemeltetők. A jászsági vendéglátóhelyeknek sok esetben már a fővárosi bérekkel kell versenyezniük.
Nem tudnak eleget fizetni az alkalmazottaknak
Forrás: Shutterstock
A balatoni éttermek kínálta idénymunka a Jászságban csekély befolyást gyakorol a vendéglátóhelyek munkaerőpiacára – mondta érdeklődésünkre Szántai Attila, aki több vendéglátóhelyet üzemeltet a kistérségben.
A szakképzett munkaerő megtartása a főváros közelsége miatt nehéz. Nem véletlen – tette hozzá –, hogy a térségben egyre inkább közelíteni kell a szakképzett dolgozók fizetéseit a fővárosban elérhető bérekhez. A munkatársak megtartásához leginkább az anyagiakon keresztül vezet az út.
A Jászságban tapasztalható, hogy egyre erősebb a fizetőképes kereslet az éttermek iránt, ugyanakkor az igazi továbblépéshez az üzleti jellegű turizmus megjelenésére volna szükség. Jelentős cégek működnek a Jászságban, partnereik azonban jórészt budapesti vagy mátrai szállodákban találnak helyet maguknak.
A legnagyobb probléma talán mégis az, hogy a kistérség vendéglátóhelyei egymástól próbálják elhódítani a munkavállalókat.
– Nem egészséges, hogy egymástól csábítjuk el a szakembereket, mert ez egyrészt gátja lehet a színvonal emelkedésének, másrészt idővel egyre kevesebb vendéglátó működik majd – jegyezte meg Szántai Attila.
– A legfontosabb szempont a munkavállalók számára a bér, így egy valamivel kedvezőbb ajánlat hallatán szinte azonnal váltanak is – fogalmazott Kovács Tibor jászberényi étterem-tulajdonos.
A munkabérek növekedése a vállalkozók költségeinek emelkedését eredményezi olyan mértékben, amit a forgalomnövekedés még nem tud ellensúlyozni. Kovács Tibor tapasztalatai szerint a jó szakemberek egy jelentős része külföldön talált magának megélhetést. A következmény, hogy a kiemelt vendéglátóhelyeken egyre több, Szerbiából és Ukrajnából érkező munkavállaló jelenik meg.
– Egyelőre ez a folyamat a Jászságban még nem tapasztalható. Ami talán orvosolhatja egy bizonyos szinten a gondokat, hogy kiemelten támogatott szakmává válik a szakácsmesterség is. Így pár éven belül talán néhány fiatal szakács megjelenik majd a jászsági éttermekben is – mondta Kovács Tibor.
Borítókép: illusztráció
Forrás: Shutterstock