EGYMÁSTÓL HÓDÍTJÁK EL A MUNKAERŐT

2018.05.05. 06:55

Nem tudnak eleget fizetni a vendéglátósoknak a Jászságban

Az utóbbi években emelkedett ugyan a jászsági éttermek forgalma, de ez a növekedés még mindig nem elegendő ahhoz, hogy a nö­vekvő bérigényeket ki tudják gazdálkodni az üzemeltetők. A jászsági vendéglátóhelyeknek sok esetben már a fővárosi bérekkel kell versenyezniük.

Banka Csaba

Nem tudnak eleget fizetni az alkalmazottaknak

Forrás: Shutterstock

A balatoni éttermek kínálta idénymunka a Jászságban csekély befolyást gyakorol a vendéglátóhelyek munka­erőpiacára – mondta érdeklődésünkre Szántai Attila, aki több vendéglátóhelyet üzemeltet a kistérségben.

A szakképzett munkaerő megtartása a főváros közelsége miatt nehéz. Nem véletlen – tette hozzá –, hogy a térségben egyre inkább közelíteni kell a szakképzett dolgozók fizetéseit a fővárosban elérhető bérekhez. A munkatársak megtartásához leginkább az anyagiakon keresztül vezet az út.

A Jászságban tapasztalható, hogy egyre erősebb a fizető­képes kereslet az éttermek iránt, ugyanakkor az igazi továbblépéshez az üzleti jellegű turizmus megjelenésére volna szükség. Jelentős cégek működnek a Jászságban, partnereik azonban jórészt budapesti vagy mátrai szállodákban találnak helyet maguknak.

A legnagyobb probléma talán mégis az, hogy a kistérség vendéglátóhelyei egymástól próbálják elhódítani a munkavállalókat.

– Nem egészséges, hogy egymástól csábítjuk el a szakembereket, mert ez egyrészt gátja lehet a színvonal emelkedésének, másrészt idővel egyre kevesebb vendéglátó működik majd – jegyezte meg Szántai Attila.

– A legfontosabb szempont a munkavállalók számára a bér, így egy valamivel kedvezőbb ajánlat hallatán szinte azonnal váltanak is – fogalmazott Kovács Tibor jászberényi étterem-­tulajdonos.

A munkabérek növekedése a vállalkozók költségeinek emelkedését eredményezi olyan mértékben, amit a forgalomnövekedés még nem tud ellensúlyozni. Kovács Tibor tapasztalatai szerint a jó szakemberek egy jelentős része külföldön talált magának megélhetést. A következmény, hogy a kiemelt vendéglátóhelyeken egyre több, Szerbiából és Ukrajnából érkező munkavállaló jelenik meg.

– Egyelőre ez a folyamat a Jászságban még nem tapasztalható. Ami talán orvosolhatja egy bizonyos szinten a gondokat, hogy kiemelten támogatott szakmává válik a szakácsmesterség is. Így pár éven belül talán néhány fiatal szakács megjelenik majd a jászsági éttermekben is – mondta Kovács Tibor.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában