SZOLNOK

2018.05.19. 07:00

Interjú Dr. Kállai Máriával, aki immár a Parlamentben képviseli térségünket

Pedagógusként, iskolaigazgatóként, majd önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként és kormánymegbízottként egyaránt a közösség szolgálatát tartotta legfontosabbnak eddigi pályája során. Dr. Kállai Mária mostantól az országgyűlésben képviseli térségünket.

Szilvási Zsuzsa

Átvehette mandátumát Dr. Kállai Mária dr. Cziffra Károlytól, a választási bizottság elnökétől.

Fotó: Mészáros János

Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízottnak több mint 23 ezer választópolgár szavazott bizalmat az április 8-i parlamenti választáson, így most új feladatra készül.

– Hogyan fogadta a felkérést?

– Megtisztelő, hogy a Fidesz és a KDNP képviselőjelöltjeként indulhattam az áprilisi parlamenti választásokon. Munkámat immár 2006 óta a közéletben végzem, így pontosan tudom, milyen nagy felelősség és nagyszerű feladat az itt élő emberek érdekeit képviselni.

– A közösség szolgálatát tartottam életem egyik legfontosabb vezérelvének. Pedagógusként, iskolaigazgatóként, majd önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként és kormánymegbízottként is érdemben tehettem a szűkebb és tágabb lakókörnyezetemben élőkért.

– Pályám első 26 esztendejében egy olyan iskolát építettünk fel Szandaszőlősön, amely meghatározó értékek mentén, kiváló eredménnyel végzi munkáját ma is.

– Részese lehettem a szandaszőlősi néptáncoktatás és a hozzá kapcsolódó, nagyon gazdag közösségépítő, fejlesztő tevékenység kiépítésének és megerősítésének.

– Megtisztelő volt, hogy a szolnoki közgyűlés humán területekért felelős alpolgármestereként munkatársaimmal olyan rendszereket alakíthattunk ki a humán terület valamennyi részén, amelyek ma is működnek, jól alkalmazkodnak a kor kihívásaihoz.

– Szakmai közösségek, értékes együttműködések munkájának eredménye, hogy a megyeszékhely művészeti, kulturális élete ma már a város határain túl is jegyzett. 2012 októbere óta vezethettem a megyei kormányhivatalt, ahol a munkámban ugyanez az érték volt a meghatározó számomra.

– A ma már 1521 fős szervezetben eredményesen vittük végig a nagyon jelentős szervezeti változásokat, kidolgozhattuk az országban elsőként a Szolgáltató Kormányhivatal modellt, amelynek lényegét, a minőségi szolgáltatás nyújtását nap mint nap alkalmaztuk munkánkban, és dolgozhattunk a magánszemélyek, gazdasági szerveztek, települések, civil szervezetek, mint ügyfelek, partnerek megelégedésére.

– Számomra a szolgáltatói kultúra értékei, a szakmai hitelesség, az emberi hitelesség, minőség, a működtetett rendszerek nyilvánossága és a partnerség az irányadóak.

– Azt gondolom, hogy tartalmas 5 és fél évet dolgoztunk együtt munkatársaimmal, hiszen ez alatt az idő alatt bontakozott ki a területi közigazgatás új arculata, változott a kor elvárásainak megfelelő szerkezetűvé, egy olyan szervezetté, amelyhez már bizalommal fordulnak az ügyfelek.

– Az állampolgárok és a vállalkozások számára is gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá vált az ügyintézés. Azzal, hogy ismét létrejöttek a járási hivatalok, még közelebb tudtuk vinni az államigazgatási ügyek intézését az emberekhez.

– Az ebben az évben ötéves járási hivatalok megerősödtek, hiszen egyre több feladat és hatáskör került át erre a szintre. A visszajelzések alapján mondhatom, hogy bevált és sikeres az egyablakos, azaz a „Több ügyet egy helyen” ügyintézési forma.

– De nem csak a kormányhivatal szerkezete modernizálódott, hanem épületeink is, az uniós és hazai forrásoknak köszönhetően 3,8 milliárd forintból számos ingatlanunkat tudtuk korszerűsíteni. Mindenképpen szeretném kiemelni a szolnoki főiskola egykori épületét az Ady Endre úton, ahol több mint egymilliárd forintos fejlesztés zajlott le a kormány támogatásával.

– Itt kapott helyet a 14. kormányablak is, amely egyre népszerűbb az ügyfelek körében. Büszke vagyok arra is, hogy sokat tettünk az elmúlt időszakban a megye foglalkoztatási helyzetének javításáért.

– Az uniós, valamint hazai programok segítségével és munkatársaim magas szintű szakmai támogatásával hozzájárultunk ahhoz, hogy a munkanélküliségi mutató 11 százalékról 6 százalék alá csökkent. Azt mondja Babits Mihály, hogy​ „múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”

– Úgy látom, hogy életem három meghatározó területe, az intézményvezetés, a humán területekért felelős alpolgármesteri és a kormánymegbízotti munka olyan széles és mély tapasztalatot adott, amely stabil alapot jelent majd nekem az országgyűlési feladataim sikeres elvégzéshez.

– Mi várható a korábbi posztján? Mikor dől el, hogy ki váltja Önt a kormánymegbízotti pozícióban?

– A jogszabály szerint az új kormány megalakulásával a korábbi kormánymegbízottak már nem gyakorolják hatáskörüket. Az új kormánymegbízottakat a kormány megalakulását követően a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki valamennyi megyében.

– Hogyan látja Szolnok és a térség helyzetét? Mit emelne ki az elmúlt évekből?

– 2010 után Szolnok erősödése jelentősen felgyorsult. A szolnoki cégek a gazdasági válságból fokozatosan kilábalva, jelentősen növelték termelésüket, segítve ezzel a megyeszékhely gazdálkodását. Elkészült a tiszai gyaloghíd, amely mára a város jelképének számít, és újjáépült az árvízi biztonságot jelentősen növelő belvárosi gátszakasz is.

– Folytatódtak az intézményi fejlesztések, több általános iskola újult meg kívül-belül, új óvoda létesült és, emellett kibővült a bölcsőde a Simon Ferenc úton. Az egészségügyi létesítményekben is láthatóak már a fejlesztések eredményei.

– A megyei Hetényi Géza kórház gyakorlatilag újjáépült, modern, jól felszerelt létesítménnyé vált. A Tiszaliget fejlesztése sem fejeződött be, hiszen a Modern Városok program keretében hamarosan elkezdődik a fürdő átépítése.

– Az az egyik nem titkolt cél, hogy strand korszerűsítése tovább növeli az ide érkező turisták számát, és egyre több időt töltenek el majd Szolnokon. De ugyanebbe a sorba illik a

és a hozzá kapcsolódó látogatóközpont fejlesztése is, amely egy újabb lehetőséget kínál majd a kulturált és látványos kikapcsolódásra.

– Elindult az M4-es út építése, ami jelentős változást hoz a térség gazdasági életében. Úgy gondolom, aki jár-kell a városban és a térségben annak megújult élni, fejlődni kívánó települések képe rajzódik ki a szeme előtt.

Átvehette mandátumát dr. Kállai Mária dr. Cziffra Károlytól, a választási bizottság elnökétől.
Fotós: Mészáros János

– A gazdasági eredmények a foglalkoztatási számokon is látszanak?

– Az elmúlt nyolc év alatt jelentősen csökkent a munkanélküliek száma a megyeszékhelyen. Az ipari park befektetői fokozatosan növelték üzemeiket, és egyre több embert foglalkoztatnak.

– Nézzük csak a legfrissebb fejlesztést! A MÁV Start Zrt. szolnoki járműjavító telephelye is nagymértékben javíthat a helyzeten, hiszen a most elindult IC+ kocsik sorozatgyártása munkaerőt, jól képzett szakembereket igényelt.

– A kormány jóvoltából egy újabb ipari park létesítése valósul meg, amely újabb lépést jelenthet a fejlődéshez. A gazdasági mélypont után Szolnok gazdasága az elmúlt években évi 6–8 százalékkal bővült. Ennek köszönhetően a megyeszékhely adóbevételei jelentősen, több mint egymilliárd forinttal nőttek.

– Azt szeretném elérni, hogy a megyeszékhely gazdasági erősödésének hatásait a lehető legjobban érezzék meg a környező települések.

– Milyen érzésekkel vág bele új munkájába?

– Egy sikeres képviselő, dr. Bene Ildikó dolgozott előttem ebben a kerületben. Képviselő asszony remek munkát végzett, sokat tett a megyeszékhelyért és a térségben lévő településekért.

– Meggyőződésem, hogy azt a munkát, melyet a kormánypártok végeztek az országban, folytatnunk kell. A munkahelyek és a családok biztonsága, az ország és az emberek biztonsága számomra is elsőbbséget élvez, hiszen ezek nélkül nem is tudnánk tovább építkezni.

– Nagy izgalommal, lelkesedéssel, elköteleződéssel, felelősséggel és sok tervvel készülök az új feladatomra. Bízom abban, hogy munkámmal hozzájárulhatok Szolnok, valamint a választókerülethez tartozó települések további fejlődéséhez, az itt élők megelégedésére.

– A kapcsolatom nem szűnik meg a kormányhivatallal, más összefüggésben fogunk együtt dolgozni a megye fejlődéséért képviselőtársaimmal együtt, sok érintkezési felülettel a kormányhivatallal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában