TISZAFÖLDVÁR-HOMOK

2018.05.11. 10:30

Diákok által gondozott zöldségeket használnak a földvári suli konyháján

Értékes vetőmagokat kapott a Révay György EGYMI a Civil Iránytű Alapítvány és a világ vezető agrárvállalata Élelmiszerlavina nevű programjában – a megyében egyedüliként.

Joó Zsuzsa

Idén összesen harmincnégy önkormányzatot, oktatási intézményt és civil szervezetet támogattak. A burgonyát és a különféle zöldségféléket országszerte ezekben a napokban vetették el mintegy 40 hektárnyi földterületen, a terményeket nehézsorsúaknak adják.

Hajnal Pál intézményegység-vezető elmondta, mezőgazdasági jellegű szakiskolája pályázott a vetőmagokra, sikeresen.

– Paprika-, uborka-, sárgarépa-, fejeskáposzta-, vöröshagyma- valamint burgonya-vetőmagokat kaptunk, 250–300 ezer forint értékben. Csak burgonyából hét mázsányit nyertünk.

– A magokat már elvetettük, a növényeket a diákok gondozzák szakoktatók közreműködésével, segítségével – magyarázta Hajnal Pál.

A megtermelt zöldségeket az intézmény konyháján hasznosítják, azaz a diákok fogyasztják el. Mindez a szerződésben is szerepel.

– A programmal a kézzelfogható segítségen túl az a célunk, hogy a benne részt vevők tapasztalatokat szerezzenek a mezőgazdasági munkáról. Ezáltal otthonuk földterületeit is újra hasznosítani tudják, illetve a helyi vállalkozásokban munkát vállalhatnak – hangsúlyozta Vajda Beáta, a világcég hazai marketingvezetője.

Molnár Antal, a Civil Iránytű Alapítvány projektmenedzsere hozzátette: az idén 10 éves Élelmiszerlavina program indulása óta már több mint ezer tonna friss zöldség került hátrányos helyzetű emberekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában