JÁSZKUNSÁG/DÉL-PEST

2018.05.18. 11:27

Törtelen elmarad a hétvégi rendezvény, nem éri meg kitelepülni

Elmarad a törteli búcsú. A kitelepülő árusok forgalma az utóbbi időben annyira megcsappant, hogy nem éri meg vállalniuk a vidámparkos programokat és a különböző termékek árusítását.

A hétvégi Kevi Juhászfesztiválon már csak a kézműves termékeket árusíthatják

Fotó: Mészáros János

A falu polgármestere, Godó Tibor megerősítette, valóban a csökkenő érdeklődés miatt nem mennek a vásárosok hozzájuk. Egyéb részletet azonban nem közölt. A lakosok nem hagyták szó nélkül a meghiúsult rendezvényt.

A legnépszerűbb közösségi oldalon arról írtak, hogy a vásári termékek rettentő magas ára az ok, ami miatt elmaradtak a vevők. Mások kifejtették: azt sajnálják a legjobban, hogy egy helyben hagyománnyá vált vidám program lett a múlté.

Nem csak Törtelen, máshol sincsen kirakodóvásár. Tiszainokán például már évek óta. Kiss Eliza polgármester azt mondta, a lakosok náluk a felhőtlen, laza, „evős-ivós” szórakozást igénylik.

Ehhez nem kellenek sem a sok százezer forintos fellépti díjas énekesek, sem a fröccsöntött játékokkal érkező árusok vagy a vidámparkosok.

– Egyszer történt meg, hogy egy kitelepülő árus mindent túlárazott. A helyiek azonnal jelezték, hogy ezt a vállalkozót többet ne hívjuk meg a faluba. Az embereknek nincsen pénzük szórakozásra, nem tudnak kiadni sok ezer forintot egy könnyed délutánra. Ami persze nem jó! – kommentálta Kiss Eliza.

Hozzátette, kis pénzből is megoldható egy rendezvény, bár nem egyszerű. Egyre nehezebb ugyanis meggyőzni az embereket, hogy kedvük legyen az önkéntes munkához, ahhoz például, hogy egy tepsi süteménnyel vagy zsíros kenyérrel járuljanak hozzá egy közösségi programhoz.

– Sőt, manapság már az is kemény dió, hogyan bírjuk rá a helybélieket arra, hogy részt vegyenek a közösségi rendezvényeken – fűzte hozzá a településvezető, aki mindent elkövet, hogy összekovácsolja a falubelieket.

– Ha kell, Télapónak öltözik, máskor fakanalat fog és paprikás burgonyát főz bográcsban, melyet aztán ingyenesen oszt szét a helyiek között.

A hétvégi Kevi Juhászfesztiválon már csak a kézműves termékeket árusíthatják
Fotós: Mészáros János

Szerencsésebb helyzetben van az a település, ahol futja még a költségvetésből szórakoztató programokra. Azonban itt is szükség volt az utóbbi időszakban némi változtatásra.

Az igényesebb, magasabb színvonalú rendezvények szervezését célozta meg például Túrkeve önkormányzata, amikor úgy döntött, hogy idén csak kézműveseknek és helyi termékeket árusítóknak adnak bemutatkozási lehetőséget a Kevi Juhászfesztiválon.

– Az elmúlt években már túlzottan elharapódzott a vásári árusok jelenléte, most viszont, a huszadik rendezvénynek szeretnénk igazán megadni a módját – tudtuk meg Vida Tamás polgármestertől. Ezért úgy döntött a képviselő-testület, hogy az e hétvégén zajló juhászfesztiválon szűkíti az árusok körét.

– Mivel a tavaszi és őszi kirakodóvásáron bárkinek lehetősége nyílik az árusításra, úgy határoztunk, hogy erre a kétnapos hagyományőrző programra csak az igazi értékeket képviselő árusokat hívjuk meg, mint ahogy a fellépő művészek is magas színvonalú műsorral érkeznek majd hozzánk.

Az önkormányzat ezzel a döntéssel azt is vállalta, hogy a kevesebb árus miatt kevesebb bevétellel számolhat majd.

Örményesen sincs igény a vurstlira

– Mi egy évben csak egyszer hívunk meg külső árusokat, vurstlit üzemeltető cégeket, vagy ismertebb fellépőt. Ez pedig a falunap. Kis település vagyunk, máskor nincs is rá igény – mondja Török Tamás, az ezerlelkes Örményes polgármestere. Úgy véli, rendezvényeiken ezek nélkül is garantált a hangulat.

– Tökéletesen működik nálunk az, hogy ha rendezünk is összejöveteleket, csak a saját, közmunkaprogram keretében készített kézműves termékeinket áruljuk.

– Emellett a környékbeli településekkel összefogva, vagy helyi vállalkozóval főzetünk. Így vásárolni is tud, aki akar, ráadásul értelmes és szép dolgokat. Enni-inni is mindig van mit.

– Nem is pártolom azt, hogy az örménye­siek a vurstli miatt jöjjenek el egy-egy rendezvényre, hiszen a közösség miatt fontosak ezek az összejövetelek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában