SZOLNOK

2018.06.11. 05:55

„Pedofilosat” akartak játszani a tízéves kisfiúval társai egy szolnoki játszótéren

Kétségbeesett, gyermekét féltő szolnoki anyuka kereste meg szerkesztőségünket, hogy történetével felhívja a többi szülő figyelmét egy igen komoly problémára. Tízéves kisfiával „pedofilosat” akart játszani három tizennégy év körüli fiú. Hiába tett feljelentést a rendőrségen, a fiatalokat még senki nem vonta felelősségre és úgy érzi, mindenhol falakba ütközik.

Czakó Nóra

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– A Szolnok Ispán körút és a Móra Ferenc út közti játszóterén történt az eset még április 30-án – fogott bele a történet elmesélésébe Tóth Katalin.

– Három tizennégy év körüli fiú ment oda a tízéves fiamhoz, Márkhoz és a játszótéren lévő kisházba csalták. Azt mondták neki, tolja le a nadrágját, amit ő nem tett meg, majd kiment a házból...

– A fiúk azonban utána mentek, az egyik megfogta a nyakát, és a ház oldalának lökte. Egy másik anyuka lett figyelmes a történtekre, de a három fiatalkorú nem hagyta abba.

– Másodjára is odamentek a fiamhoz, és közölték, ha megteszi, amire kérik, nem bántják. A fiam ismét tiltakozott, ezért a játszótéri kerítésnek lökték.

– Az anyuka közbeszólt, hogy hagyják békén, de a fiatalok mindenféle jelzővel illették... Végül a nő férjét kellett segítségül hívni, hogy a három fiú odébbálljon.

– Később kiderült, hogy a játszótéren rengeteg szülő volt akkor, de az anyukát leszámítva, senki nem tett semmit, még az apukák sem.

– Ezen is teljesen megdöbbentem… – mondta felháborodva.

Márk később felismerte két bántalmazóját, akiket Katalin kérdőre is vont.

Azt mondták, harmadik barátjuk találta ki, hogy játszanak „pedofilosat”.

Mivel a két fiatal ugyanabba az iskolába jár, mint Márk, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolába, Katalin kiderítette a nevüket. Azt is megtudta, hogy harmadik társuk is a Fiumei tanulója volt, de kiutasították az iskolából.

Az igazgató javaslatára Katalin feljelentést tett a rendőrségen.

Időközben kiderült, hogy talán nem Márk volt az egyetlen, akit a három fiú „zaklatott”.

– Az egyik szülő elmondta, hogy a hároméves fiához is odamentek, és ugyanarra utasították.

„Egy hatéves fiú pedig felismerte az egyik fiatalt, aki korábban neki és még két fiatalkorú lánynak azt mutatta meg, hogy kell füves cigit tekerni.”

– Hetekkel később a két fiú újra megjelent a játszótéren. A hároméves fiú anyukájával mondtuk nekik, menjenek el a játszótérről, semmi keresnivalójuk nincs itt.

– Nem tágítottak, az egyik még utánam is köpött, és beintett a másik nőnek is. Csak akkor mentek el, amikor a másik anyuka hívta a rendőrséget... – idézte fel.

A szolnoki játszótér, ahol a szóban forgó eset történt.
Fotó: Csabai István

Az eset után Katalin másfél hétre kivette Márkot az iskolából, és a munkahelyén is felmondott. Egyedülálló szülő lévén ugyanis másképp nem tudja megoldani a nyári szünetet, és nem hagyhatja egyedül Márkot, éppen a történtek miatt.

– Hiába beszéltem a háziorvosnak az esetről, nem utalták be Márkot a pszichológushoz, pedig szerintem elég komoly dolog történt.

– Megkerestem a humán szolgáltató központot is, ahol azt mondták, hogy sürgősségire veszik, és akkor meg tudja hallgatni egy pszichológus. Két hete beszéltem velük, azóta nem történt semmi.

– A rendőrség viszont a minap felvette Márk vallomását, és azt mondták, hogy a tizennégy év alatti elkövető esetén valószínűleg a gyámügyet értesítik, viszont az ellen, aki már betöltötte ezt az életkort, eljárás fog indulni.

– Úgy gondolom azonban, hogy az iskola is tehetne valamit. Ha tudják, hogy problémás a gyerek, helyezzék át egy másik intézménybe.

– Szerintem abszurd, hogy az eset után a fiamnak nap mint nap szembe kell néznie a „zaklatóival”, és nekem kell kivennem őt az iskolából. Úgy érzem, hogy mindenhol csak falba ütközök, pedig bárkivel történhet hasonló eset.

Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

– Kérdem én: hová tud fordulni a szülő ilyen esetben? Nagyon fel vagyok háborodva, mert hallhattunk már hasonló esetről az országban.

– Úgy gondolom, ez történik, ha senki nem tesz semmit. Én azonban nem hagyom ennyiben a dolgot! Mindent meg fogok tenni, amit csak lehet, ha kell, aláírást is gyűjtök.

– Az érintett családokat pedig arra biztatom, merjenek kiállni gyermekeik biztonsága érdekében, mert szerintem sokan szégyellik az esetet, ha megtörténik velük is... – tette hozzá Katalin.

A történtekkel kapcsolatban megkerestük a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola igazgatóját is, de nem kívánt nyilatkozni.

Nagy probléma esetén a gyámhatóság is bevonható

– A rendőrség mellett a humán szolgáltató központ tud segítséget nyújtani a hasonló helyzetben lévő édesanyáknak – mondta el Mészáros János alezredes, aki már öt éve dolgozik iskolai bűnmegelőzési tanácsadóként – az esettel kapcsolatban.

Szerinte azon problémás gyerekek esetén pedig, akik nem képesek a magatartási szabályokat betartani, ráadásul bűncselekményeket követnek el, a gyámhatóság is bevonható. Előtte azonban tudomást kell szerezniük az esetről.

A rendszer elméletileg úgy működik, hogyha valamely hatóságnak jelzi a szülő a problémát, például a humán szolgáltató központnak, ők továbbítják a jelzést az illetékesnek.

– Mivel iskolán kívül történt az eset, az intézmény nem nagyon tud mit tenni. Esetleg felkérhet engem, a kollégáimat vagy az iskolarendőrt, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében tartsanak tájékoztató előadást a diákoknak ebben a témában.

– Ez azonban nem biztos, hogy hatékony, viszont le is ülhetünk a gyerekekkel, hogy beszéljenek az érzéseikről. Ez már hosszú távon hatásos lehet, és megoldást is találhatunk a problémára.

– Az elkövető pedig talán elgondolkodik a tettén. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyerek nem is tudja, hogy bűncselekményt követ el, mert ő ezt játéknak, gyerekes csínynek vagy jó mókának véli.

– Az azonban biztos, hogy ezeknek a fiataloknak valami probléma van az értékrendjével, vagyis nem tanították meg nekik, mi a helyes. Az áldozat pedig sokszor nem mer beszélni a történtekről.

– Azt kell tehát megtanítani a gyerekeknek, hogy ne féljenek segítséget kérni, ha bántották őket – fűzte hozzá Mészáros János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában