Jászkunság

2018.06.15. 13:51

Akár kényes kérdéseket is feltehet a háziorvos júliustól

A háziorvosnak csaknem negyven pontból álló kérdőívet kell praxisa összes betegével kitölteni júliustól. A következő három évben mindenki számíthat rá, hogy az új törzskarton feltöltéséhez hívni fogják a rendelőbe.

Szilvási Zsuzsa

Júliustól „élesedik” az elektronikus törzskartonrendszer (Képünk csak illusztráció)

Forrás: Shutterstock

– Egyelőre elképzelésünk sincs, miként fogjuk megvalósítani ezt a feladatot – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Rotyis György szolnoki házi gyermekorvos. – Annyit tudunk, hogy júliustól három év áll rendelkezésünkre, és a mi esetünkben természetesen a szülőt kell kérdezni.

– Ám, hogy pontosan mire várunk választ és főként mikor, az egyelőre még képlékeny. Rendelési időben ugyanis, amikor több tucatnyi beteg gyermek várakozik kinn, nehéz megoldani az ilyesmit.

Az előírások szerint a törzskartonok miatt a következő időszakban minden egyes beteget be kell hívni e-mailben vagy telefonon. A háziorvosoknak július 1-jétől számított 3 éven belül kell feltölteniük az adatokat az informatikai rendszerbe, de évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30 százalékának adatait kell így megjeleníteni.

Ezt követően pedig életkortól függően egy-három évente meg kell ismételni a felmérést. A betegekről eddig is kellett kartont vezetni. A mostani feladat azonban komoly adminisztrációs terhet ró a háziorvosokra.

– A kérdőíveket már láttuk, azt is tudjuk, júliustól ez is a feladataink közé fog tartozni. Ám azt, hogy a gyakorlatban mindez miként történik majd, még nem – magyarázta dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, az orvosi kamara területi szervezetének alelnöke.

Júliustól „élesedik” az elektronikus törzskartonrendszer (Képünk csak illusztráció)
Fotó: Shutterstock

– Nyilvánvaló, hogy a rendelés ideje szűkül tovább emiatt, a hozadéka viszont erősen kétséges, hiszen az önkéntes válaszadás komoly hibalehetőségeket is rejt. A kollégáimmal úgy számoltuk, legjobb esetben is legfeljebb három betegre kerülhet sor egy nap, így egy nagyobb praxis esetében meglehetősen nehéz lesz tartani a kiszabott határidőket.

Az orvosoknak ráadásul egyelőre nincs pontos információjuk arról, hogy ezért a plusz feladatért jár-e plusz díjazás is, vagy inkább szankcióra számíthat az, aki nem teljesíti időben az elvárásokat.

Ám hiába a sok kérdőjel, júliustól „élesedik” az elektronikus törzskartonrendszer, így mindannyian számíthatunk rá, hogy orvosunk előbb-utóbb egy kérdőív kitöltésére hív bennünket.

Önkéntes a válaszadás

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben minden olyan ellátás megjelenik, amit járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményekben vagy a háziorvosi szolgálatoknál, illetve a patikában kiváltott recept kapcsán igénybe vettek a betegek.

Az új rendszerben a családi és saját kórelőzményeken túl személyesebb kérdésekre is kitérnek. Némelyikre önkéntes a válaszadás. Ide tartozik a keresőtevékenységre, táplálkozására, alkoholfogyasztására, testmozgási szokásokra, lelki egészségére vonatkozó információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában