SZOLNOK/MARTFŰ/CSERKESZŐLŐ

2018.06.29. 13:55

Balhé a strandon: utánajártunk, mi lehet a megoldás

Mit lehet tenni az ordítozó, ugráló vendégek ellen a strandokon, amikor az udvarias kérés nem elegendő? Ennek jártunk utána.

Joó Zsuzsa

A balhés strandolók tönkretehetik a többi vendég pihenését Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Vajon egy család tönkreteheti a többi fizető vendég pihenését a strandon? Úgy tűnik, igen. Legalábbis egyik szolnoki olvasónk szerint.

A férfi levelében arról írt, hogy családjával nemrégiben a Martfű Termál Spába utazott. Azt tervezték, kellemes fél napot töltenek el itt. Egy tíz-tizenkét fős csapat azonban – olvasónk állítása szerint – teljesen kisajátította magának a tanmedence egy részét.

Bár tábla figyelmezteti a vendégeket, hogy az úszósapka használata kötelező, valamint tilos oldalról ugrálni a medence széléről a vízbe, a népes családot ez egyáltalán nem zavarta.

Kiabálva, trágárságokat ordítozva, úszósapka nélkül ugráltak a vízbe, zavarva mindenkit. „A jobb érzésű emberek elhagyták a medencét, mert féltek szólni” – olvasható a levélben, melyben a férfi azt kérdezi, hol vannak ilyenkor az úszómesterek.

– Tény, hogy a fiatal, szakmájukat kezdő úszómesterek nem szívesen állnak a megtermett vendégek elé – mondja megkeresésünkre Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA ügyvezetője, aki tudja azonban, hogy a problémákat kezelni kell.

– Mivel jó a kapcsolatunk a helyi rendőrökkel, ezért a kollégák szükség esetén őket hívják ki – magyarázza, hozzátéve, az úszómesterek felelőssége a házirend betartatása. Ha ezt kérésre sem teszik meg, azt tanácsolja a vendégeknek, kérjék el a panaszkönyvet. Mindenesetre igyekeznek jó kiállású, határozott fellépésű úszómestereket alkalmazni a strandszezonban.

A levelet író panaszos egyébként nincsen egyedül problémájával. Hasonló esetek máshol is történtek már. Volt, ahol ruhástól fürödtek a medencében, máshol sört öntöttek a szauna köveire.

Akadt, ahol a medencét amiatt kellett leengedni, mert valaki azt vécének használta,

de az is megesett, hogy az illuminált vendég poénból a gyógyvízbe öntötte italát. Ordítozó, trágár beszédű vendéggel mindenki találkozott már, aki járt strandon. Az őket „kezelő” személyzettel azonban már kevesebben.

– Előfordult, hogy az úszómestereket és a vízőröket egyenesen megfenyegették – mondta el hírportálunknak egy, a szolnoki fürdőben dolgozó fiatalember.

– Azok a vendégek, akik nem tartják be a szabályokat, sok esetben a strand alkalmazottainak felszólítására sem változtatnak viselkedésükön. A medence mellett dolgozók néha tehetetlenek, ilyen esetekben a biztonsági őrökre és a rendőrségre hárul a feladat megoldása – tette hozzá a férfi.

A rendőrök pedig – ha kell – valóban kimennek a helyszínre. Amennyiben pedig hatáskörükbe tartozó jogsértést állapítanak meg, úgy intézkednek.

Nyilván mindenki sejti, hogy a rendőrök nem lehetnek ott minden fürdőben történő atrocitásnál. Ezt ott helyben kell(ene) megoldani a dolgozóknak.

A balhés strandolók tönkretehetik a többi vendég pihenését
Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

 

A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ komoly figyelmet fordít a házirend betartatására. Minden medencénél medencefelügyelők állnak, akik figyelemmel követik a vendégeket.

– A fürdőben rendészeti szolgáltatás, sőt, nyaranta strandrendőrség is működik. Csak legvégső esetben hívjuk ki a rendőröket, igyekszünk a problémákat gyorsan és helyben megoldani – mondja Illési Sándor László alpolgármester, hozzátéve, nyáron soha nem alkalmaznak diákokat ezekre a felelősségteljes munkákra.

Szerinte egyébként a martfűihez hasonló történéseknél az udvarias, ám igen határozott fellépés a megoldás. Jól felfogott érdeke ugyanis minden fürdőnek, hogy egy renitens vendég miatt ne veszítsen el ötvenet.

Biztonsági céget alkalmaznak Miklóson

– Sajnos nálunk is előfordul, hogy néhány vendég nem tartja a be a házirendet – válaszolta kérdésünkre Róth Ervin, a miklósi strandot üzemeltető Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Gyakori probléma, hogy tizennégy év alatti gyermekek felnőtt kísérő nélkül szeretnének fürdőzni, ami nálunk tilos – mondta. Hozzátette: a strand területén az úszómester és a medenceőr is igyekszik betartatni a házirendet, szükség esetén külön erre a célra szerződött biztonsági szolgálatot is alkalmazhatják. – Célunk, hogy a kikapcsolódni vágyók nyugalmát ne zavarja semmi, sem a strand, sem a kemping területén…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában