JÁSZKUNSÁG

2018.06.29. 11:25

Ennek nem fog örülni: idén a parlagfű is korábban virágzik

Sok más haszon- és gyomnövényhez hasonlóan, idén a parlagfű is korábban virágzik megyénk területén, itt-ott már megjelentek a jellegzetes bimbók.

Szilvási Zsuzsa

Sokak életét megkeseríti a burjánzó parlagfű megyénkben is Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A szennyezett földterületek tulajdonosai, illetve használói július 1-jétől komoly bírságra is számíthatnak.

Törvény írja ugyanis elő, hogy a földhasználó köteles az adott év június utolsó napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetáció végéig fenntartani.

A hatóság ezt elsejétől ellenőrzi is. Az ellenőrzéseket külterületen a megyei kormányhivatal járási hivatalaiban dolgozó mezőgazdászok végzik, belterületen pedig a település jegyzője az illetékes.

A parlagfű-mentesítést elmulasztókra tizenötezertől ötmillió forintig terjedő bírság szabható ki, emellett közérdekű kaszálást rendelhetnek el, melynek teljes költségét a föld használója vagy a föld tulajdonosa köteles megtéríteni, és ennek összege nem azonos a kiszabott bírság összegével.

Fontos, hogy július 1-jétől már azonnal elindul az eljárás, felszólítást nem kapnak az érintettek.

– A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a virágbimbó kialakulását kell megakadályozni – hívta fel rá a figyelmet Holló László, a megyei kormányhivatal szolnoki járás agrárügyi főosztályvezetője.

– Tehát önmagában azért még nem jár bírság, ha előfordul parlagfű az adott területen, hiszen az folyamatosan újra sarjad. Az elmúlt hetekben tapasztalható meleg miatt korábban fejlődik ez a növény is, így idén korábban, már július közepére várható a tömeges virágzás, pollenszórás.

A parlagfű-fertőzöttség a tavalyi évhez hasonló, megyénk összességében enyhén közepesen fertőzött, bár a növény előfordulása nem egyenletes.

Cserkeszőlő térsége, Tiszajenő és Tiszavárkony környéke, továbbá a jászberényi Neszűr határa erősen fertőzött területnek számít, de igen nagy számban található parlagfű a Kuncsorba környéki területeken is.

Szolnoknál, valamint a Tisza-tónál gyengén közepes fertőzöttség a jellemző. Sajnos azonban nincs olyan határ a megyében, ahol több-kevesebb keresgélés után ne találnánk ebből a növényből.

Amint Holló Lászlótól megtudtuk, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy javul a lakosság jogkövető magatartása. Akinél egyszer már parlagfüvet találtak, az fokozottan figyel rá, nemhogy újabb bírságot szabjanak ki rá. Összességében egyébként inkább kisebb szabálytalanságokkal találkozik a hatóság, jobbára húszezer forint körüli a büntetés.

Az elmúlt évek során pedig a legnagyobb kiszabott összeg háromszázezer forint volt, nem volt tehát szükség rá, hogy milliós bírságokról döntsenek.

Sokak életét megkeseríti a burjánzó parlagfű megyénkben is
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

– A település belterületén nálunk szerencsére ritka a parlagfűvel fertőzött terület, a tulajdonosok többnyire rendben tartják a környezetüket – tette hozzá Hegedűs László, Rákócziújfalu jegyzője. – Legfeljebb néhány elhagyott, elhanyagolt ingatlanon fordul elő. Ilyenkor főként az jelenthet problémát, ha nem találjuk a tulajdonost. Mivel azonban közérdekű védekezésről van szó, ilyen esetben hatósági felügyelettel – tehát rendőr jelenlétében – oldjuk meg a kaszálást.

Működik a bejelentő rendszer

Külterületi földrészlet parlagfű-fertőzöttségére vonatkozó bejelentést szóban, írásban, vagy elektronikus úton lehet megtenni a területileg illetékes földhivataloknál. Interneten a NÉBIH honlapján érhető el Parlagfű Bejelentő Rendszer. A bejelentéshez javasolt a parlagfűvel borított terület beazonosítására alkalmas lehető legtöbb adat megadása. A külterületi parlagfűvel fertőzött területeket jelző lakossági bejelentések helyszíni ellenőrzését az illetékesek minden esetben elvégzik. Belterületen a jegyző az illetékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában