Jászkunság

2018.06.10. 06:52

Könyveik pár kulisszatitkába is beavatták közönségüket (galériák)

Egykori kollégánkkal, L. Murányi Lászlóval és az Új Néplap egyik szerkesztőjével, Molnár G. Attilával is találkozhattak az olvasók a könyvhét megyebeli eseményein. Hiába az írásaik műfaji különbözősége, könyveik kulisszatitkaira minden helyszínen sokan voltak kíváncsiak.

A depresszió béklyójában – ez a címe L. Murányi László frissen megjelent új könyvének, melynek bemutatóját pénteken tartották Szolnokon, az Ünnepi Könyvhét eseményei között. Korábbi újságíró kollégánk a Verseghy Ferenc Könyvtárban találkozott olvasóival és beszélgetett vendégével, Karinthy Márton színházigazgatóval.

Karinthy Márton 2003-ban jelentette meg Ördöggörcs című regényét. E kiadványból derült ki a nagyközönség számára, hogy a Karinthy család generációkon keresztül küzdött a depresszióval.

Vajon híres írónk, Frigyes unokája, Márton is felfedezte magán az „ördöggörcs” tüneteit? Egykori kollégánknak volt bátorsága feltenni könyvében e kérdést.

És nem csak Karinthy Már­tont faggatta, hanem más hírességeket is, akik meglepő őszinteséggel vallottak a „látható sötétséggel” vívott harcukról. Havas Henrik riporter, Keresztes Ildikó és Tóth Vera énekesnő mind-mind megnyíltak az író előtt, és meséltek a pszichés betegek különös, nehezen érthető világáról.

Persze, az olvasók arra is kíváncsiak voltak, vajon L. Murányi László is megtapasztalta e betegséget? Egykori kollégánk nem kerülte ki a kérdést...

A találkozón kiderült, A depresszió béklyójában már a nyomdából való kikerülése előtt rendkívüli sikert ért el: felkerült az orvostudományi egyetemek számára összeállított ajánlott irodalmi listára.

Talán e könyv hozta meg a bátorságot ahhoz, hogy L. Murányi László hamarosan újabb riportkönyvbe fog: a szenvedélybetegségek világába vezeti el az érdeklődőket.

Egészen más témákban ír Molnár G. Attila szerkesztő kollégánk, akivel a könyvhét alkalmából Karcagon és Kisújszálláson találkozhattak az olvasók a napokban.

A. G. Miller néven jegyzi kalandregényeit, krimijeit, s a résztvevők arra is választ kaphattak, hogy miért e névválasztás. Akadt, akit az érdekelt, hogyan lehet egyazon napon belül a tényekkel dolgozó újságíró, szerkesztő és a fantázia világából merítő krimiszerző bőrébe bújni.

S vajon megesett-e már, hogy annyira félelmeteset írt, hogy attól maga is megijedt?

Nem meglepő módon most a legújabb könyvről, A halottlátó szigetéről esett a legtöbb szó.

Kiderült, a szerző létező személyről mintázta-e a főhős karakterét, s az is, vajon segít-e a történetek kitalálásában, ha az író nem sokkal korábban kis híján lezuhant egy repülőgéppel.

Aztán egy váratlan pillanatban azt is megtudhatták a jelenlévők, mit gondol a szerző a süteményekről. Mert bizony azok is fontos szerepet játszottak abban, hogy ma A. G. Miller-történeteket találhatunk a boltok és a könyvtárak polcain.

Kollégánk végezetül a már készülő legújabb könyvének néhány kulisszatitkába is beavatta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában