SZOLNOK

2018.06.01. 19:58

Semmi sem védi a szolnoki taxisokat a támadásoktól

Húsz késszúrást szenvedett az a taxis, akit egyik utasa támadott meg az elmúlt napokban Budapesten. A sofőr életét szerencsére sike­rült megmenteni, a rendőrök pedig elfogták a feltételezett támadót. Hogy mennyire vannak kitéve a szolnoki taxisok hasonló eseteknek, és hogy hogyan tudnak ezek ellen védekezni, ennek jártunk utána.

Molnár-Révész Erika

Igaz Gábor azt mondja, a nagyon veszélyes környékre inkább ki sem megy.

Fotó: Csabai István

– Egyik kollégámat egy szerződéses katona támadta meg sok évvel ezelőtt. Egy riasztópisztolyt szegezett rá, és a bevételt követelte.

– De volt olyan is, akit elraboltak, elvették a pénzét, az ­autóját pedig beledobták a Tiszába – meséli Kohári István, az egyik szolnoki taxitársaság vezetője.

– Mindenkiben van egy ­kicsi félsz, de szerencsére ma már nem jellemző, hogy megtámadják a sofőröket itt, Szolnok környékén – vélekedik.

– Én be sem engedem az ­autómba azt az utast, ha úgy ítélem meg, hogy nagyon rossz állapotban van, például ittas – mondja egy másik társaságnál dolgozó sofőr, Kucsara ­Edmond.

Azt is elárulta, hogy a kilencvenes évek közepén, amikor még nem URH-val, hanem CB-rádión kommunikáltak­, ha baj volt, külön jelszót használtak a szolnoki taxisok.

– „Hármas brake.” Utóbbi­ angolul féket jelent. Ezt ­bemondtuk, és megadtuk a helyszínt. Az összes taxis ott termett egy pillanat alatt.

– Ma már nincs meg az az össze­tartás sajnos, mint akkor volt. Így ez most már nem működik.

– Én pedig nagyon ki sem megyek olyan környékre, amiről tudom, hogy veszélyes – veszi át a szót Igaz Gábor.

– A testi épségem fontosabb – teszi hozzá.

Taxisnak lenni annyit jelent, hogy az ember nem fél a saját árnyékától – hangsúlyozza Juhász József, a Közúti Közlekedési Szolgáltatók megyei szervezetének ügyvezetője.

– Akinek olyan alantas szándékai vannak, hogy sok pénzt akar zsákmányolni egy sofőrtől, csalódni fog. A taxis csak éppen annyit tart magánál, hogy vissza tudjon adni az utasnak. Ha több összegyűlik, leadja.

A szakember azt is elmondja, a rutinos sofőrök már tudják, hogyan előzhetik meg a bajt.

– Már az sem véletlen, hogy nem engedi a háta mögé­ ­ülni az utasát, inkább maga mellé­ ülteti. Ezzel máris jobban szemmel tudja tartani. Nem kevés esetben a taxis fölhango­sítja az üzemi rádiót is, így az utas látja, hogy kommunikál, folyamatosan kapcsolatban van a központtal.

Igaz Gábor azt mondja, a nagyon veszélyes környékre inkább ki sem megy.
Fotó: Csabai István

– Aztán itt van a biztonsági öv kérdése. A taxisnak nem kötelező bekötnie magát, ha utast szállít. Ez azért van, hogyha támadás éri, könnyebben el tudjon menekülni­.

– Bár ez utóbbi kérdéseket vet fel, mert ha baleset van, az ütközéskor semmi nem védi­ meg. Két­élű fegyver ez... – ­teszi hozzá a szakember.

Máshol nagyobb védelmet kapnak

– Külföldön például plexiüveg veszi körül a sofőröket, így védekeznek a támadások ellen – meséli Juhász József, a Közúti Közlekedési Szolgáltatók megyei szervezetének ügyvezetője.

– Többször próbálkoztunk már itthon is ennek a bevezetésével, de azért nem lehet, mert itt nem egységesek a taxik, mint például Londonban, Magyarországon mindenféle autótípust használhatnak a taxisok.

– Képtelenség volna annyiféle és annyi méretű védelmi eszközt legyártani – hangsúlyozza a szakember.

Hozzátette, a fegyverhasználatot sem engedélyezik, az ilyen típusú kezdeményezéseket azonnal leállította a hatóság. Úgy véli, nem is baj, hiszen visszájára is fordulhatna a dolog.

Egy erősebb fizikumú támadó ugyanis akár a sofőr ellen is fordíthatja a kicsi, zárt térben a fegyvert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában