FRISSÍTVE

2018.06.06. 16:05

Tényleg elkóborolt medvét láttak Abonyban, még tart a keresés

Vélhetően a hét elején Abonyban észlelt barnamedve bukkant fel a várostól mintegy harminc kilométerre. Az már bizonyos, nem a Dél-Pest megyei város jelentette a végállomást a kóbor állatnak.

Hartai Gergely

Forrás: Shutterstock

Kedden ugyanis Kocséron tűnt fel a négylábú. Egy itt meghiúsult befogási kísérletet követően viszont tovább folytak az események...

– Az állat környékbeli megjelenése óta a medve útját a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai követik... – mondta el honlapunknak Hriagyel Csaba kocséri alpolgármester. Akkor úgy tájékoztatott, a titokzatos medve épp Tiszaalpáron tartózkodik.

Az üggyel kapcsolatban a nemzeti parkot is megkerestük. Kálmán Gergely sajtóreferens közölte, még folyamatban vannak az állat befogásával kapcsolatos intézkedések.

Nem sokkal később pedig már arról értesültünk, Tiszaalpáron sem időzött sokáig a hívatlan vendég: Csongrád megye felé vette útját.

– Az eddigi megfigyelések alapján a medve jámboran viselkedik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót. Ennek ellenére semmilyen körülmények között sem javasolt a közelébe menni! – figyelmeztetett a referens.

Azt is megtudtuk tőle, a Készenléti Rendőrség kollégái hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök pedig drónnal is keresik már a vadon élő állatot.

Mely egyébként fokozottan védett hazánkban.

A medve sorsáról a kommunikációs munkatárs elárulta, elfogása esetén jeladóval látják el. Majd a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a számára megfelelő, a településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fognak szabadon engedni.

Medvenyom 2018. június 6-án a Kiskunsági Nemzeti Park területén.
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A négylábú „megyejárásaival” kapcsolatban még mindig rengeteg kérdés merül fel. Egy biztos, térségünkben sem magán- sem köztulajdont nem veszélyeztetett.

– A medve által okozott károkról ez idáig nem érkezett bejelentés a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra – tájékoztatott András Tamás rendőrségi sajtószóvivő.

Nincs megerősített információnk arra vonatkozóan, kézre kerítették-e már a kóbor medvét.

FRISS – 19:00

DNS-vizsgálat deríti ki, hogy a menekülő medve azonos-e a nógrádival

A nool.hu megkérdezte Kálmán Gergelyt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park kommunikációs munkatársát arról, hogy mennyi az esélye annak, hogy a somoskőújfalui medvét keresik most is.

A portálnak annyit elmondott, hogy a medve egyedül van, a helyszínen lévő kollégák DNS-mintát vettek az ürülékéből és annak elemzése után kiderül, hogy a Nógrádban látott állat kóborolt-e el olyan messze Somoskőtől.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában