SZOLNOK

2018.07.28. 15:28

Beköltöztek vadonatúj lakásaikba a Motor úti lakók

Furcsa kép fogadja a Törteli és Motor út felé közlekedőket. Egyik szélén ajtók és ablakok nélküli romos épületek, a másik végén pedig vadonatúj épülettömb, gondozott játszótér és sportpálya áll. Mindegyik a valóságot mutatja.

Mészáros Géza

A mostani bérlők féléves lakhatási szerződést kötöttek az önkormányzattal.

Fotó: Fodor Orsolya

Szolnok hat szegregátuma közül a Törteli és Motor úton, illetve azok környékén közel félezer ember él, többségükben halmozottan hátrányos helyzetben. A romatelep fa nyílászáróiktól és kereteiktől megszabadított, omladozó magánlakásai környezetében ott virít vakító fehéren egy nyolc önkormányzati lakást magába foglaló, vadonatúj épülettömb.

Ennek lakói a napokban vették birtokukba bérleményeiket. A nyolc, egyenként mintegy negyven-egynéhány négyzetméteres, komfortos, teljes infrastruktúrával felszerelt ingatlanba ottjártunkkor költöztek be a családok.

A Komplex Telep Program elnevezéssel zajló, több elemből áll projekt célja, hogy a város és talán a társadalom perifériájára szorult rászorulók beilleszkedését elősegítse.

Az itt élő emberek legalább fele 14 év alatti. A felnőtt lakosság 70 százalékának pedig csak általános iskolai végzettsége van. A régi önkormányzati lakásokat elbontották, a maradék nyolcat most újították fel.

Egy ez évi, korábbi közgyűlésen elhangzott, hogy az itt élők e program által nem csupán új lakást kapnak, hanem lehetőséget a biztos megélhetéshez.

A bérlemények kiosztását megelőzően ugyanis a leendő bérlőknek életvezetési tanfolyamokon kellett részt venniük, ahol az oktatók olyan alapvető tanácsokkal látták el őket, amelyek hasznosításával lakhelyük és annak környezete is gondozottabb lehet.

Tanultak egészségügyről, higiéniai és háztartási alapismeretekről, környezetszépítésről, közösségfejlesztésről, de mindenekelőtt alapkompetencia-ismeretekről helyben, az utcában álló CsillagSzolgáltatópont helyiségeiben.

A mostani bérlők féléves lakhatási szerződést kötöttek az önkormányzattal.
Fotó: Fodor Orsolya

Az itt lakók előélete ugyanis önhibájukon kívül szegényes és szerény igényű. Gyermekként nem kaptak a szüleiktől olyan mintát egykoron, amely társadalmi minimumként elvárható lenne.

A Motor úti bérleményekbe most beköltözők azonban számos képzésen és tanfolyamon vettek részt, a családok felnőtt tagjainak munkája van, a gyermekek pedig az életkoruknak megfelelő óvodai-iskolai intézetekbe járnak.

A program ezáltal humánfejlesztési, valamint infrastrukturális részből áll. Előbbire 140, utóbbira 180 millió forintot nyert el támogatásként a város az Európai Uniótól.

A nyolclakásos önkormányzati lakótömb szomszédságában a város egy játszóteret és egy kis méretű sportpályát is építtetett, amit szintén birtokukba vettek már az ott élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában