már nem sokáig

2018.07.04. 17:28

Büdös és posványos: szörnyű állapotban van a Kakat-ér

Egykor közösségi hely volt, a város színfoltja. Száz évvel ezelőtt még családok piknikeztek a Kakat-ér partján, télen a befagyott víztükrön korcsolyáztak. Azóta jelentősen megváltozott a helyzet: egy iszapos, posványos kis csatorna húzódik keresztül a városon. Úgy tűnik, már nem sokáig, mert felszámolják a jelenlegi állapotokat.

Ujvári László

Szabó András polgármester azt mutatja, hogyan néz ki most az iszapos, posványos, náddal benőtt Kakat

Fotó: Ujvári László

A Kakat-ér eredetileg a Tisza egyik holtága volt, a nagy folyószabályozás idején választották le. Ezután folyamatosan megszűnt addigi státusza, posványos csapadékgyűjtővé silányult.

Esős időben akár a kertek végét is elöntheti, aszály idején víz is alig van benne. A legnagyobb problémát a kellemetlen szaghatás okozza a forró nyári napokon.

– Nem jó ez így, valamint kezdeni kell vele. Legendák szólnak róla, hogy milyen volt régen, dédszüleim sokat mesélték. Remélem, hogy minél hamarabb megvalósul, amit megígértek – vélekedik egy középkorú helyi férfi.

A városban gyakran beszédtéma, hogy az önkormányzat a Kakat helyrehozatalát, élővé tételét tervezi. Persze – mint minden nagyobb beruházás –, ez is megosztja a közvéleményt, de a többség támogatja. Főleg az idősek és középkorúak állnak ki a fejlesztés mellett, a sajátjuknak érzik a Kakat sorsát.

– Sétány és kerékpárút húzódik majd az ér hol egyik, hol mindkét oldalán. Köztéri bútorokat helyezünk ki, parkosítás is lesz – vázolja a tervek körvonalait Szabó András polgármester.

Mivel a beavatkozás hatalmas forrást igényel, kizárólag pályázat bevonásával lehetséges. A teljes költség messze meghaladja az egymilliárd forintot, ekkora összegre viszont nem lehetett pályázni. Így a tervek szerint két ütemben történik meg a Kakat élővé tétele.

Az első szakaszban szilárd burkolattal látják el a medret. A két oldalán terméskővel, az alján pedig új technológiával készült betonelemekkel.

– Már a víz kitermelése és a meder kotrása is hatalmas munka lesz, nem beszélve a burkolásról. Korábban volt már kotorva, de mindig visszaiszapolódik – fűzi hozzá Vincze László alpolgármester. Most a végeláthatatlan bürokratikus szakaszban jár a projekt, a forrás már megérkezett a helyhatóság számlájára. Talán még idén elindulhat a munka.

Szabó András polgármester azt mutatja, hogyan néz ki most az iszapos, posványos, náddal benőtt Kakat
Fotó: Ujvári László

– A Kakat élővé tétele nemcsak esztétikai okokból fontos, a belvízelvezetés szempontjából is megkerülhetetlen – érvelt a településvezető.

– A város területén lévő csapadék és belvíz összegyűjtésére szolgál – folytatja.

Fontos, hogy a második ütem keretében szeretnék összekapcsolni a külterületi csatornával. Ezzel biztosítanák az átfolyást, a rendszeres vízmozgás pedig megszüntetné a Kakat posványos, iszapos jellegét. A fejlesztéshez kapcsolódik még a Zöld város projekt. Ennek keretében alakítják ki az ér mellett futó kerékpárutat és sétányt, egy kisebb tavat, valamint játszóteret.

Nyáron szúnyogos, télen belvizes

A beruházás a lakosság széles rétegét fogja érinteni. A Kakat mentén telkek húzódnak. Belvizes időszakban magas az ér vízszintje, nem ritka, hogy elönti a partján húzódó kertek egy részét. Ilyenkor napokig, hetekig dolgoznak a szivattyúk. A jövőben kezdődő fejlesztés a telkeket, kertvégeket is érinteni fogja. Ezért száz lakos hozzájárulását kérték, akik nyilatkoztak arról, hogy támogatják a beavatkozást.

– Nyáron egy igazi szúnyogtelep a Kakat-ér partján lévő nádas. Alig lehet tőlük megmaradni. Hallottam már, hogy mit tervez ide az önkormányzat. Jó lesz ez, csak kezdődjön már el végre – bizakodik az egyik kerttulajdonos.

A lapunk által megkérdezett lakosok is osztják a fenti véleményt. Elmondásuk szerint kevés a városban a környezeti látványosság, a nyugodt, modern zöld sziget. A mostani beruházástól egy olyan környezetet várnak, mely megidézi a régi szép időket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában