OLASZORSZÁG

2018.07.03. 14:00

Egy hős pilóta emlékére játszott a kunszenti katonazenész

Bár csak másfél perc volt, életének mégis meghatározó élményeként emlékszik vissza Kiss Péter arra a bizonyos kilencven másodpercre. A kunszentmártoni katonazenész az olasz hegyek között trombitált, egy hősre emlékezve.

Joó Zsuzsa

Kiss Péter az olaszországi helyi temetőben is játszott, az Ittebei Kiss József emlékére rendezett koszorúzáson

Forrás: Beküldött fotó

Másfél perc. Ennyi az Il silenzio, a Csend dallama című trombitamű hossza. Ha szigorúan nézzük, ennyi volt Kiss Péter, a Kunszentmártoni Fúvószenekar alapító tagjának, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonazenészének fellépése júniusban. Igaz, Olaszországban, a hegyek között.

– No persze, másfél perc munka… Csakhogy ehhez egy napot kellett buszozni és fél napot hegyet mászni – nevet Péter. – I. világháborús hősi halottunk, Ittebei Kiss József hadnagy emlékének adóztunk azzal, hogy halálának helyszínén tartottunk egy kis ünnepséget.

– És mivel nem csak mi, magyarok tiszteljük őt, hanem az olaszok is, így a kis ünnepség egészen nemzetközire sikeredett.

Ittebei Kiss József számos légi csatát megnyert. A legtöbbet úgy, hogy az ellenség repülőjét nem lelőtte, hanem a földre kényszerítette. A pilótákat így mentve meg a haláltól. Ám egy bevetés alkalmával a Lamon város felett húzódó hegygerincnél ő maga vesztette életét.

– Olaszok és magyarok a mai napig hősként tekintenek rá. Méltó megemlékezést terveztünk hát mi is a 86-osokkal, illetve minden, a szolnoki helyőrségben települt összes alakulattal. Amikor kiderült, hogy katonazenészek jelenlétére is számítanak, elkezdtünk sakkozni, ki legyen a szerencsés, aki utazhat. Végül rám esett a választás.

Péter elmeséli, egy katonazenésznek két területen is meg kell felelnie. Szükséges értenie a hangszerekhez, de a kiképzésen is ugyanúgy meg kell felelnie, mint bármelyik más egyenruhás társának. Persze, a laktanyai munkanapok kicsit másként telnek.

– Fél nyolc körül kezdjük a bemelegítő gyakorlatokat a hangszerekkel! Nyolckor végigbeszéljük, milyen feladatok várnak ránk a héten, hol kell megjelennünk, fellépnünk.

– Utána jön a közös próba, majd az egyéni gyakorlás és a sportolás. Kirendelésnél persze más a helyzet. Ha katonai felkérés, kirendelés van, az általában valamilyen ünnepség, temetés. De civil programokon is részt veszünk.

Kiss Péter az olaszországi helyi temetőben is játszott, az Ittebei Kiss József emlékére rendezett koszorúzáson
Fotó: Beküldött fotó

Csak a tárogatós és a trombitás kapott lehetőséget a fellépésre. Ennek megvolt az oka. Tárogatóval szokták játszani a koszorúzózenét, a trombita pedig vagy a Magyar takarodót vagy (nemzetközi rendezvényeknél) az Il silenziót.

– Az „alaptáborig” jó kis túrával jutottunk el, ami nekem azért volt nehézkes, mert cipeltem a hangszeremet is a hátamon. 1700 méterig másztunk fel. Alföldi gyerekként ez a második magashegyi túrázásom volt, küzdöttem a levegővel!

– Az olaszok még azt a turistautat is az elhunyt hadnagyról nevezték el! A légcsavarból és drótkerítésből készült emlékműhöz sorakoztunk, koszorúztunk és utána játszottam el a másfél perces Il silenziót. De micsoda másfél perc volt az…!

Különleges élmény volt

A kunszentmártoni Kiss Péter életének két meghatározó élményéről beszélt lapunknak. Az egyik régre nyúlik vissza. Amikor 16–17 éves volt, húsvét hétfőn Rómában, egy templomi misén játszott egy Mozart-művet.

Bár nem vagyok vallásos, az mégis katartikus élmény volt, mondja. Ugyanilyen szívbe markoló volt a mostani trombitálásom is a hegyek között, egy hős pilóta lezuhanásának helyszínén. Ahogy a hangokat a hegyek visszhangozták, az leírhatatlan… Aki nem volt ott és nem tapasztalta meg, talán nem is érti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában