SÉFEK RANDEVÚJA

2018.07.19. 17:24

Gasztroforradalom Szolnokon: ideje kilépni a pörköltzónából!

Legyünk nyitottak az új ízekre, együnk minél több vadhúst! – javasolja a hétvégén Szolnokra látogató Vári Dávid. A séf szerint éppen itt az ideje, hogy kilépjünk a „pörköltzónánkból”!

Joó Zsuzsa

Fotó: Beküldött fotók

– Ne féljünk az új ízektől! – hirdeti Vári Dávid séf hamarosan Szolnokon is.

Az életvidám, nagy vadász és horgász hírében álló szakács a hétvégén a Séf Randevú vendégeit varázsolja el különleges főztjével.

– Egy sűrű thai vadragulevest készítek Szolnokon, kókusztejjel, földimogyoróval, sok korianderrel. Izgalmas ízeket ígérek!

– Muszáj, hogy az emberek nyitottak legyenek az újdonságokra. A leves egyébként nem az én találmányom, mentoromtól, Sárközy Ákostól lestem el.

– Én csak magyarosítottam: nokedlit teszek például bele és muflont. Hiszem, hogy ha az emberek megkóstolják, rákattannak! – nevet Dávid, aki szerint a magyarok egyre inkább kizökkenthetők a komfortzónából, vagy ahogy ő mondja: a pörköltzónából.

– A gasztroforradalom befejeződött, ma már inkább egy újítási lendület tapasztalható. Hogy ez mit jelent? Hazai, esetleg elfeledett alapanyagokat veszünk elő ismét.

– Régi ételeket modern technológiával készítünk el. Képzeljük el úgy, mintha egy nagy hullám a lehetőségeket kisodorná a partra, a szakácsok pedig a hínárt szedik, hogy valami finomat készítsenek belőle.

A közgazdász végzettségű Vári Dávid vallja, hogy egy kis odafigyeléssel sokat lehet spórolni a konyhában is.

– Tudom én, hogy nem mindenki engedheti meg magának a vadhúst vagy a lazacot, de nem muszáj mindennap húst enni! Inkább együnk kevesebbet, hetente kétszer-háromszor csak, de az legyen minőségi!

– A legtisztább hús pedig a vadhús – azaz, ha igazán jót akarunk enni, ezekből főzzünk! Így változatos és ízletes fogásokkal lephetjük meg magunkat és a családot is – tanácsolja a maga is vadászó séf, aki most írja könyvét a magyar vadgasztronómiáról.

Vári Dávid Szolnokon a vadételeket népszerűsíti.
Fotó: Beküldött fotó

– Ideje felfrissíteni a tudásunkat e területen. Mert bár régebben jelent meg szakácskönyv a vadételekről, de mára már mind az alapanyagok, mind a technológia túlhaladta az abban leírtakat.

– A Séf Randevún is azt szeretném bebizonyítani, hogyan lehet ismert (vagy nem annyira ismert) hozzávalókból és persze vadhúsból egy izgalmas, újszerű egytálételt előállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában