GALÉRIÁVAL

2018.07.09. 06:57

Ilyen volt az idei kézi aratóverseny Jásziványon

A Jász – Kun Kapitányok Tanácsa tagjai ötlete alapján hívták életre majd másfél évtizeddel ezelőtt a Jász – Kun Hármas – Kerületi Kézi Aratóversenyt, illetve a rendezvénnyel együtt szervezik meg a népi ételek főzőversenyét is.

Banka Csaba

Azt már jól tudják Jásziványban, hogy ha reggel szakad az eső, és valami nagy rendezvényre készülnek, akkor az csakis jól sikerülhet. Így volt ez a településen évekkel ezelőtt szervezett Jász Világtalálkozó napján, nem volt kegyes az időjárás a helybéliekhez idén januárban sem a Jász Kolbásztöltő verseny napján, és esős idővel nyitott szombaton a Hármas – Kerületi Kézi Aratóverseny is.

Tari András polgármester elmondta, hogy a kedvezőtlen időjáráshoz, szinte már hozzá is szoknak. Minden esetre a verseny tényleges megkezdésére tovább állt az eső, és gond nélkül meg tudták tartani a hagyományőrző programot a jászság legkisebb településén.

A több száz résztvevő és érdeklődő látványos menete vezette fel a programot. A búzatáblához közösen vonultak ki versenyzők és nézők egyaránt. Kladiva Imre plébánossal közösen elmondott imát követen kezdődhetett meg a verseny.

Az aratóbandák megadták a módját, hiszen kiadós reggelivel és természetesen arató pálinkával hangoltak a munkára.

Akiknek korábban gyerekként, vagy fiatalként része lehetett még olyan aratásokban, amikor valóban minden gépi segítség nélkül kellett a kenyérnekvalót begyűjteni, állították: az a kis darabka terület, amit ilyen versenyeken le kell vágni, nem jelenthet kihívást

az embernek.

A legnehezebb mezőgazdasági munka volt egykor az aratás. Fotós: Banka Csaba

Bizony naphosszat, heteken át végezni ezt a tevékenységet valóban a legnehezebb munkák közé tartozott.

Az aratóversenyt végül a jásziványi Berente Miklós csapata nyerte meg.

A rendezvény keretben megtartott népi ételek főzőversenyén az elsőknek járó elismerést a Kunhegyesi csapat vehette át, míg a legjobb pogácsáért járó díj a karcagi Aranykalász csapaté lett, a legjobb aratópálinkát pedig Farkas János készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában