Jászkunság

2018.07.06. 06:55

Kevés a hazai görögdinnye megyénkben

A legtöbb áruházlánc kínálatában már felváltotta a hazai dinnye a külföldit. Mert bár a görög vagy az olasz sem rossz, s az ínyencek rögtön rávetik magukat a lédús piros gyümölcsre, azért legtöbbünk azt vallja, azért mégis csak a hazai az igazi.

Kovács Berta

Fehér Csenge (balra) édesanyjával, André Andreával vásárolt a szolnoki piacon

Fotó: Kovács Berta

Az utóbbi napokban a megyeszékhelyi vásárcsarnokban is átvette az uralmat a kis hazánkban termett dinnye. Már csak itt-ott látni melegebb országokból valót.

– Épp ideje volt! – jegyezte meg Pásztor Mónika, aki a piacot körbejárva kutatta, mely árus kínálatából válasszon. – A gyerekek is, én is nagyon szeretjük a dinnyét, alig várjuk, hogy beköszöntsön a szezon.

– Vettünk már pár hete a boltból egy kis méretű görög görögdinnyét kóstolónak, de az nem volt olyan jó, mint a korábbi években, így inkább kivártunk.

Pomáziné Pécsi Ildikó szombat reggeltől árulja a Medgyesegyházán termett gyümölcsöt.

– Nagyon viszik, várták már a vevők a hazai dinnyét – árulta el. – Ettől függetlenül vitték korábban a külföldit is. A dinnyék átlagosan tíz kiló körüliek, a legnagyobbak tizenhárom, de akadnak még tizennégy-tizennyolc kilogrammosak is.

– Legtöbben azonban negyed szeleteket vesznek, és inkább mindennap jönnek új adagért. Minden korosztály vásárol, idősebbek is, gyerekesek is, valamelyik nap egy kétéves kisgyerek is csak úgy falatozta itt a dinnyét. Kimondottan finom a mostani szállítmány.

A vásárlók most átlagosan száz és kétszáz forint közötti kilónkénti áron juthatnak hozzá az ízletes hazai gyümölcshöz.
Fotó: Kovács Berta

Pozderka Lászó rákóczifalvai árus volt az első, aki magyar dinnyét kínált a piacon, két hete hozták, vitték is rendesen, főleg szeletben. Az unokáknak vásároló nyugdíjasok a leglelkesebb vevőkör.

A sárgadinnyék, szokás szerint, már korábban felbukkantak a piacon, Ildikóék is árulják már közel egy hónapja a Szeged környékéről való termést.

A legtöbb standnál medgyesi görögdinnyét találunk, a délebben fekvő területeken hamarabb szokott beérni, mint megyénkben. De találtunk például a Heves megyei Csány környékéről valót, piros és sárga bélűt is, igaz, azok kisebb, kerek formájú fajták, de a vevők szerint ezek zamatára sem lehet panasz. Mészáros Istvánné is örömmel fedezte fel a csányi sárga bélűt.

– Eddig a piros bélűt vettük, de most kipróbálom a sárgát is, régen ez annyira finom volt, ma pedig már olyan ritkán látni a piacon – fejtette ki.

Fehér Csenge is nagyon szereti e lédús gyümölcsöt, édesanyjával, André Andreával jött a piacra, hogy megkóstolják első idei dinnyéjüket. A kislány kedvence a sárga bélű görög, anyukáé pedig a sárgadinnye, de most a piros bélűből vettek egy szép szeletet.

Fehér Csenge (balra) édesanyjával, André Andreával vásárolt a szolnoki piacon
Fotó: Kovács Berta

Mint édesanyja mondta, mindig nagyon várják, mikor lehet már kapni elfogadható áron.

A piacon jelenleg kilónként 100-200 forint közötti áron adják a görögdinnyét, a sárga bélű drágább, 250 körül. Sárgadinnyét 240–300 között, cukordinnyét 300–400 forintos áron kaphatunk.

Csak harmada lesz a tavalyinak

– Két hete szedjük a dinnyét, úgy néz ki, hogy csak körülbelül harmada lesz a tavalyinak – adott helyzetképet Huber István fegyverneki őstermelő. – Beszéltem más termelőkkel is, náluk is hasonló a helyzet.

– Alig van rajta. Nem tett jót neki, hogy sokáig volt hűvös az idő, valamelyik este is csak nyolc fok körül volt a hőmérséklet, a dinnye pedig azt a meleget szereti, amikor már izzadunk, hőségriasztás van.

– Egy hete is palántáztunk még, az tán jobban fejlődik, mint a korábbiak, a május végi palánták nem akarnak virágozni. A minősége egyébként a piros és sárga bélűnek is jó, édes. Július vége felé várhatóan gondok lesznek, elfogyhat a dinnye, hacsak nem tárolnak be nagyobb mennyiséget – vetítette előre a termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában