MÚLTIDÉZŐ

2018.07.22. 16:28

Régi hírek a megyéből – Egy súlyos baleset rázta meg megyénket

E heti múltidézőnk keretében 20 évet megyünk vissza az időben. 1998-ban is számos érdekes hír született megyénkben, ezekből szemezgettünk most Olvasóinknak.

Ez lett a Mercedesből

1998. július 18.

Súlyos baleset négy halottal

Ketten a helyszínen életüket vesztették, ketten pedig a kórházba szállítás után haltak bele sérüléseikbe pénteken reggel, amikor Törökszentmiklós külterületén egy cseh kisteherautó és egy Ikarus autóbusz összeütközött.

A tömegszerencsétlenség négy óra negyvenöt perckor történt a 46-os főúton, Törökszentmiklóstól néhány kilométerre. Az eddigi megállapítások szerint egy cseh rendszámú, Törökszentmiklós felől közlekedő zárt Mercedes kisteherautó vezetője valószínűleg elaludt a volán mögött és áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontális ütközött egy Mezőtúr felől érkező Ikarus autóbusszal.

A karambol következtében a Mercedes 32 éves cseh állampolgárságú utasa a helyszínen meghalt, míg egy másik utas, egy 3 éves cseh állampolgárságú kisfiú a kórházba szállítást követően halt bele sérüléseibe.

Ez lett a Mercedesből

A Mercedes 19 éves ugyancsak cseh gépkocsivezetőjét életveszélyes sérülésekkel szállították a mentők kórházba. Az Ikarus autóbuszban utazók közül a sofőr melletti ülésen szenvedett halálos sérüléseket F. Zsolt 20 éves túrkevei fiatalember. Az autóbusz sofőijét, V. Zoltán, 25 éves ugyancsak túrkevei lakost súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Ezenkívül az autóbusz utasai közül tíz személyt szállítottak különböző sérülésekkel a szolnoki MÁV- és a Hetényi Géza kórházba. Pénteken délelőtt a Hetényi kórházban a sérültek közül elhalálozott egy férfi, akinek azonosítása folyamatban volt.

Az eddigi adatok szerint a szerencsétlenül járt cseh Mercedesben turisták utaztak Bulgáriába, az Ikarus – amely egy túrkevei vállalkozó tulajdona – pedig alkalmi munkásokat szállított Dánszentmiklósra gyümölcsszedésre.

1998. július 25.

Növekvő sörfogyasztás

Az óriási hőségben az ember a hideg szobába vagy vízpartra menekül. A tökéletes hűsölés- hez sokunknál elengedhetetlen egy korsó hideg sör is. Ilyentájt megsokszorozódik a fogyasztás. Nincs ez másként a Brau Union AG martfűi sörgyárában sem.

A cég napi háromezer hektoliteres kapacitását maximálisan kihasználja, így juthatnak el a torkunkba a Kaiser, a Gösser, a Schlossgold, a Stefii és a Soproni Ászok üdítő cseppjei.


A martfűi sörgyárban rekeszekbe kerül az „Év söre
a Soproni Ászok
Fotó: CS.I.

Ez utóbbi sörből például az utóbbi időben kétszer annyit vásároltunk, de a többi sem „panaszkodhat”, hiszen a meleg jótékony hatással van a vásárlóerőre is. Mivel mi, magyarok amúgy is hálás fogyasztója vagyunk ennek a kesernyés italnak, nem meglepő tehát a barna folyadéknak a sikere. P. E.

1998. augusztus 3.

Telt házas műsorok, sokezres tömeg

Ismét nagy sikerrel zajlott Jászberényben a hagyományos csángó fesztivál. A háromnapos Margit-szigeti népművészeti kirakodóvásár színes forgatagát a város ap- raja-nagyja megtekintette, a fesztivál folklórműsorainak, rendezvényeinek fellépői pedig telt ház előtt adhatták elő produkcióikat.

A moldvai csángó énekes, Hodorog Luca emlékére minden évben énekversenyt rendeznek a Déryné Művelődési Központban. Szombat délelőtt, miután a főtemplomban a szentmisén imádkoztak Luca néni lelki üdvéért, megkezdődött az idei verseny.

Összesen huszonöt énekes vett részt a versengésben. Most valóban nem közhely, a döntés is ezt tükrözi: a zsűrinek nehéz dolga volt. Kallós Zoltán folklorista zsűrielnök elmondta, minden évben vannak meglepetések, mindig gyönyörűen énekelnek a fellépők. Idén nem is tudtak rangsorolni.


Óriási érdeklődés mellett rendezték meg a hét végén Jászberényben a már messze földön is jól ismert csángó fesztivált.
Fotó: sárközi

A három legjobb „adatközlő” énekes Bálint Erzsi Klézséről, Petrás Kati Bogdán- falváról és Fodor Rózsi Visáról, míg a három legjobb amatőr a kiskunhalasi Bakó Katalin, a

gencsapáti Bognár Szilvia és a csepregi Kristály Ágnes lett.

Nagy érdeklődés mellett kuriózumszámba menő kamarakoncertet adott a Jász Múzeum kertjében kora délután Kallós Zoltán és a Téka Együttes. Aki egy kicsit is kedveli a magyar népzenét, az a különlegességek láttán csak „kapkodhatta a fejét” szombaton Jászberényben. Az énekverseny és a kamarakoncert után a Margit-szigeten a Jártató zenekar előadása csendült fel.

A nap programjaira az esti gálaműsor tette fel a koronát. A Jászberénybe érkezett vendégegyüttesek, hagyományőrző csoportok, a helyi néptáncosok remekbe szabott előadással szórakoztatták a szabadtéri színpad nézőterét csordultig töltő közönséget. bcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában