Gulyagyepi-horgásztó

2018.07.25. 13:52

Vadregényes tó várja a pecásokat Tiszasüly határában

Nádassal övezett, vadregényes tavat rejt a természet Tiszasüly határában. Ez a Gulyagyepi-horgásztó. A kéthektáros víz az önkormányzat tulajdona, de a horgászok is magukénak érzik. Az egyébként gondozott part mentén a pecások maguk is gondoskodnak törzshelyük rendben tartásáról, gazolnak, vágják a füvet. Ma már más településekről is ellátogatnak ide a halfogás szerelmesei.

Kovács Berta

Otthonos környezetben horgászhatnak a tavuknál, mutatja Horváth Tamás (balra) és Pollák Tibor polgármester

Fotó: Mészáros János

Az átlagosan egy méter húsz centiméter mély tavat tavaly óta az önkormányzat üzemelteti, korábban hosszú éveken át bérlők kezében volt a sorsa.

A tó felügyeletével megbízott személy, Horváth Tamás amióta nyugdíjas, ha csak teheti, horgászik. Jól ismeri a vizet, már gyerekként is itt fürdőztek, télen korcsolyáztak, fakutyáztak. Jól ismeri hát e több mint ötvenéves tavat. Ott találtuk mi is a parton.

Ha csak teheti, reggel lejön a vízhez, délfelé hazamegy, aztán délután négy-öt óra felé, amikor ismét megindul a kapás, vissza szokott jönni.

– Megvan mindegyikünknek a törzshelye, de igazából nincs foglalt hely – avatott be minket a helyi szokásokba. – Ha máshonnan jön valaki napijeggyel horgászni, nem mondjuk neki, hogy ide vagy oda ne üljön, mert az másnak a helye. De mi itt egymás közt számon tartjuk, ki hol szokott horgászni.

– Az elmúlt több mint egy hónapban egy tizenhat kilogrammos amur volt a legszebb fogás – árulta el. – A pontyok legtöbbje 1,80–3,20 kilós, ezek a telepítettek, de akadnak nagyobb öreg halak is. A keszegfélék is elszaporodtak. Akad törpeharcsa is.

– Tavaly ezer kilónyi halat telepítettünk, ebből kétszázötven kilogramm kárász volt, száz kiló amur, olyan két-három kilósak, a többi meg ponty – számolt be róla Pollák Tibor polgármester. – Idén is tettünk halat a vízbe a májusi horgászverseny előtt. Idén szeretnénk valamikor az ősszel is tartani egyet, előtte az őszi lehalászásokból vennénk még halat a tóba – tudatta Pollák Tibor.

– Augusztus 20. körül is rendezhetnénk versenyt, a környékbeli horgászok már érdeklődtek, mikor lesz – vetette fel Horváth Tamás. – A napijegyekből befolyt összegből is lehetne halat venni.

Ha szép halat fog valaki, felteszi a netre is, kedvcsinálóként a sporttársaknak. De ha megtetszik a tó egy horgásznak, elmeséli a többieknek is. Nemcsak a környező településekről, hanem messzebbről, többek között Jászberényből is rendszeresen járnak át pecázni.

Tamásnál nemrég kőtelkiek érdeklődtek, hogy jöhetnek-e, mert az ottani tavat már megunták.

– Tavaly rengeteg volt a hínár, tizennégy napig dolgoztam az eltávolításán, annyira benőtte a tavat. Több mázsányit szedtem ki – számolt be a nagy munkáról Tamás.

Otthonos környezetben horgászhatnak a tavuknál, mutatja Horváth Tamás (balra) és Pollák Tibor polgármester
Fotó: Mészáros János

– Idén már csak négy napot kellett rászánnom erre a feladatra, de még be akarok menni, hogy a kicsi hínárokat is eltávolítsam. Ha meleg van, nagyon gyorsan megnőnek. Így most már elég otthonos a tó!

Van, aki családostul jön ki horgászni, megfőzik kint a halászlevet is. Tamásék is van, hogy a víz mellett eszik a halat. Párját is sikeresen megfertőzte a horgászat szenvedélyével, már az első alkalommal egy két és fél kilós pontyot akasztott. Azóta gyakran horgásznak együtt.

Valójában két tó van a határban

– A szóban forgó mellett van egy másik tó is – árulta el a polgármester. Még 2000-ben, az árvíz elleni védekezés során alakították ki az élő Tisza mellett. Onnan termeltek ki földet. Ott nagyon burjánzik a nád, a dudva, ki kellene takarítani, hogy meg lehessen közelíteni. Össze van kötve a másik tóval, így voltaképp két horgásztavunk lehetne. Csak ehhez pénz kellene, és figyelembe kell venni a környezetvédelmi előírásokat. A tavat önkormányzati legelő veszi körül, korábban Natura 2000-rel védett földterület volt, ez már megszűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában