SZOLNOK–TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2018.08.14. 19:55

20 éve énekel a Neoton Famíliában a miklósi Gulyás Erika

A törökszentmiklósi születésű énekest, Gulyás ­Erikát bár sokan hallották már a színpadon énekelni, ­mégis kevesen ismerik. Sokszor ugyanis a háttérben marad. Azt mondja, nagyon szeret a színpadon állni, de cseppet sem zavarja, ha nem csak rá irányul a reflektorfény. Vasárnap a szolnokiak a Neoton Família vokálosaként találkozhattak vele a Tiszai hajósok terén.

Joó Zsuzsa

Erika a háttérben, mégis rivaldafényben van. A Neotonnal régi a kapcsolata

Fotó: Csabai István

Tudták, hogy Törökszentmiklósról nemcsak Molnár Ferenc „Caramel” indult a könnyűzenei hegyes-völgyes világ csúcsa felé, hanem egy csinos hölgy, Gulyás Erika is? Mindketten kiváló, képzett szakemberek, bár más utat jártak, járnak be.

Sokak számára nem ismert, hogy Gulyás Erika – némi kihagyásokkal – lassan húsz esztendeje énekel a Neoton Famíliában, miközben a Budapest ­Voice tagja is. Gyermekkora óta zenei pályára készült.

– Kislányom, tőlünk azt csinálsz, amit akarsz, csak boldog legyél! – ezekkel a szavakkal indítottak útnak anno a szüleim és én igyekszem ehhez tartani magam. Hosszú évek óta éneklek, a zene a világom.

– Ha valamiért nem érzem magam jól a bőrömben, az nem a szakma miatt van – meséli Erika, az egykori szolnoki Tiszaparti gimnázium diákja, aki sokat dolgozott álmai megvalósításáért.

– Rivaldafénybe kerülni mostanság roppant könnyű – vélekedik. – Ma bárki készíthet magáról videót, felteheti az internetre, még rajonghatnak is érte sokan. Ha valaki totál hülye, azt ugyanúgy megnézik, meghallgatják, mint a képzett zenészt, énekest.

– A tudás ahhoz kell, hogy meg tudj maradni a pályán. Ez a kemény meló! – magyarázza Erika, hozzáfűzve, korán megtapasztalta e pálya minden szépségét és árnyoldalát.

– 1992-ben Egerben rendeztek egy táncdalfesztivált. Fiatal, hamvas és ártatlan voltam, azt képzeltem, ott majd jól „berobbanok” a szakmába. Hát tévedtem. Megismertem, milyen az, amikor a sorrendet egy kicsit megváltoztatják, amikor több előnyhöz jut valaki…

– Akkor, ott határoztam el, soha nem fogok sehol könyökölni, hogy előbbre jussak. Nagyon szeretek a színpadon énekelni, de nem gond, ha mellettem még tizenegyen énekelnek, sőt, nagyon is jól érzem magam csapatban! – vallja az énekes, szerényen hozzáfűzve, szerinte nem is ismeri senki. Ez nyilván nincsen így. Ha csak arra gondolunk, hány és hány alkalommal lépett már színpadra a Neoton Famíliával…!

– Tény, kapcsolatunk régre nyúlik vissza, számtalanszor láthattak már együtt bennünket. A szegedi főiskola utolsó évében (jaj, de régen volt már!) hallottam, hogy az együttes vokalistákat keres. Felmentem hát vidéki lányként a nagy Budapestre egy meghallgatásra.

Erika a háttérben, mégis rivaldafényben van. A Neotonnal régi a kapcsolata
Fotó: Csabai István

– Végvári Ádám várt bennünket, aki engem is kiválasztott maga mellé. Amikor kiderült, hogy a Csepregi Éváékkal énekelhetek, madarat lehetett velem fogatni. Hogy „csak” vokalista vagyok? Semmi gond, máshol meg rám irányul a figyelem.

Erika azt mondja, a másik csapatában, a Budapest Voice-­ban például mindenki egy kicsit szólista is. Természetesen ő is. És hát ott van a tanítás, ami a szíve csücske.

Az elmúlt években a törökszentmiklósi lány kiváló, elismert zenepedagógussá képezte magát. 2016-ban az év zenepedagógusa lett, három tankönyv is a nevéhez fűződik. Azt mondja, fiatal felnőtteket oktatni, látni fejlődésüket sok örömet ad.

– A zene minden formájából élek tehát. Tanítok és éneklek. Néha az első sorban, máskor a háttérben – mint például most vasárnap Szolnokon. Ez a koncert egyébként felejthetetlen volt, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar több mint profi csapat!

– Élmény volt velük együtt dolgozni. Hazafelé az úton Csepregei Éváékkal visszahallgattuk az esti koncertet, így duplán is élvezhettük minden percét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában