Vélemény

2018.08.13. 14:45

A kitelepítettektől elvett vagyon ma a bűnösök utódait gazdagítja

A „Népek Nagy Tanítójának”, Sztálinnak az elgondolása nálunk is lelkes követőkre talált. Végrehajtóit két cél, a szocialista eszmét megkérdőjelező önálló gondolkodás megtörése és az egyéni érdek vezette.

Szathmáry István

A kitelepítettektől hatalmas vagyon került az új elit kezébe, így sokan lettek az embertelen gyakorlat kiszolgálói.

Megyénk is érintett a történetben, ezért tartottak most róla Tiszafüreden megemlékezést. A Jászság falvai, a Kunság határa és a velünk szomszédos Hortobágy kedvelt célpontjai voltak a kitelepítéseknek.

Istápolásra szoruló öregeket, várandós nőket, kisgyermekes családokat is költöztettek az emberi élet alapvető feltételeit nélkülöző táborokba, vagy zártak össze ellenségnek tekintett önállóan gazdálkodó családokkal.

Az elgondolás hosszú távon nem hozta meg a remélt sikert. Az egymásra utalt emberek többnyire lélekben megerősödve vészelték át a megpróbáltatást, így tértek vissza a társadalomba. A kerítés másik oldalán állók közül pedig nem egy megroppant lélek kereste az alkoholban élete további támaszát.

Egyedül a kitelepítéssel járó vagyonátrendeződés bizonyult tartós alkotásnak. Az elvett vagyon általában a haszonélvezők és mai utódaik kezén maradt. Talán ezért is voltak 1995-ig hozzáférhetetlenek az erre vonatkozó levéltári anyagok.

Jóvátétel híján pedig nem várható el a megbocsátás sem. Helyette legfeljebb a Hortobágyon olvasható emléktábla szavai jelenthetnek útmutatást „Tisztelet az áldozatoknak, megvetés az elkövetőknek!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában