SZOLNOK

2018.08.30. 14:00

Életműdíjjal ismerték el megyénk főépítészét

Komoly szakmai elismerésben részesült Mészáros János, Jász-Nagykun-Szolnok megye főépítésze. A napokban rendezték meg a főépítészek hagyományos országos konferenciáját Kaposváron, ahol a szakmai programok mellett sor került az év főépítésze és a főépítészi életműdíj átadására is. Ez utóbbit idén Mészáros Jánosnak ítélték oda.

Szilvási Zsuzsa

Mészáros János a nemrég átvett elismerésével.

Fotó: Csabai István

– Mit jelent az ön számára ez az életműdíj?

– Jenei Lajos – akinek kiemelkedő építészi és főépítészi munkássága közismert –, amikor évekkel ezelőtt átvette az életműdíjat, így fogalmazott: „Az összes díjam között ez a legkedvesebb, higgyétek el! Mert ezt ti adtátok nekem, a kollégák, a barátok.”

– E díj legnagyobb értéke számomra is ez. Bár számtalan jele volt annak évek óta a hétköznapi munkában, a szakmai rendezvényeken, hogy a főépítész kollégák, a tervezők és a minisztérium szakemberei értékelik a munkámat, a díjra azonban nem számítottam.

– Utólag tudtam meg, hogy a jelölésemet aláírásával mind a tizennyolc megyei főépítész támogatta. Külön kedves gesztus volt a konferencia résztvevőitől, hogy az utolsó pillanatig titokban tartották a díjazásomat, így a rögtönzött köszönőszavaim pillanatnyi érzelmeimet tükrözték.

– Számos középület és lakóház terve kötődik nevéhez a megyében és az ország távolabbi településein, ám a megyei főépítészi hivatás egy teljesen más terület. Mióta tölti be ezt a tisztséget?

– Az idén tizenötödik éve annak, hogy megyei főépítészként először beléptem a Megyeháza kapuján.

– Szép emlék számomra, hogy a diploma megszerzése utáni egyik legelső munkám a megyeháza épületének teljes felmérése, állapotrögzítő terveinek elkészítése volt. A sors különös fordulata következtében néhány évig Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék főépítészi feladatait is elláttam.

– Embert próbáló időszak volt ez, de nemcsak jogi, hanem szakmai szempontból is eredményesen zárult. Ma is jó találkozni az akkori kollégákkal. Ilyen „több megyés” főépítészről azóta sem hallottam.

– Mindezek mellett több évig tagja voltam a főépítészi rendszer csúcsszervének, az Országos Főépítészi Kollégiumnak, ahol számos szakmai programhoz, jogszabályi módosításhoz sikerült érdemi javaslatokat adnom.

– A szombathelyi Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemen éveken át szerveztem a jövő kollégáinak programjait, s egyúttal megismerhettem az urbanisztika és a hozzá kapcsolódó tudományok jeles képviselőit is.

– Rólam, mint a megyei főépítészek korelnökéről ismert, hogy bármely kolléga keres meg egy szakmai kérdéssel, arra mindig gyorsan és érdemben igyekszem válaszolni.

Mészáros János a nemrég átvett elismerésével.
Fotó: Csabai István

– Mekkora befolyása van a megye területrendezési tervére, a folyamatok alakulására?

– A megyei főépítész egyik általános feladata az, hogy segítse a településrendezési tervek és a megyei területrendezési terv összhangjának kialakítását. Idén ezen túl elindítottuk a megyei területrendezési terv módosításának folyamatát.

– Ebben az időszakban a legfontosabb feladatom, hogy a különböző érdekek közötti egyensúlyt megtalálva, ugyanakkor a szigorú jogszabályi környezetnek mindenben megfelelve készüljön el a megyei terv.

– Jelenleg milyen kihívások foglalkoztatják?

– Visszatekintve e friss életműdíj kapcsán is felidézett évtizedekre, szándékom, hogy a jövőben kevesebb szakmai területen, de ott a tőlem megszokott pontossággal tevékenykedjek.

– Mások példáján látom, hogy az idő múlásával kicsit több időt kell szentelnem a sportra, pihenésre, lelki feltöltődésre. Ebben sokat segít kétéves unokám, akinek megszületésével számomra egy csodás új korszak vette kezdetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában