PRIMA-DÍJ JELÖLT

2018.08.09. 12:45

A szalóki Eszti néninek a csipkeverés a szíve csücske

Lehet még szavazni az Új Néplapból kivágott szelvényeken az idei területi Prima-díj jelöltjeire. A népművészet kategóriában az abádszalóki csipkeverő, Simon Istvánné Kovács Eszter jutott a döntőbe.

Kovács Berta

Simon Istvánné folyamatosan dolgozik.

Fotó: Ujvári László

Esztike néni nyugdíjasként vált népi iparművésszé, bár a csipkeverés tudományával már tizenegy éves korában megismerkedett. Úgy hozták a körülmények, hogy ötödikes korában félbe kellett hagynia tanulmányait.

Ekkor, 1946-ban kezdett csipkekészítést tanulni egy abádszalóki asszonytól, bár már édesanyja is csipkét készített. A kis Eszti tehetségesnek bizonyult, így rövid időn belül már pénzt is tudott keresni munkáival. Tanítói közül legtöbbet Kovács Pálné Vas Rozi néninek köszönhet.

Később egy barátnő unszolására folytatta a tanulást is. A dolgozók iskolájában elvégezte a 8. osztályt. Munka és tanulás mellett nem sok ideje jutott a csipkére, akkor került megint előtérbe a kézműveskedés, amikor gyerekei születtek és otthon maradt velük. Egy lányt és két fiút nevelt fel. Később az érettségit is letette.

A helyi termelőszövetkezetnél dolgozott könyvelő és statisztikusként 1990-es nyugdíjazásáig, onnantól a csipkeverésre fordíthatta idejét. Nyertes pályázatának köszönhetően 2004-ben megtarthatta első csipkeverő-bemutatóját. 2011-ben kapta meg a népi iparművész címet.

Amikor megnyitották 2014-ben a Csipkeverők Házát Abádszalókon, az első időszaki tárlat Simon Istvánné munkáit mutatta be. A város címerét is megalkotta csipkéből.

– Őrzöm a hagyományokat. A régi mintákat időnként kicsit felújítom, úgy készítek csipkéket – árulta el.

Simon Istvánné folyamatosan dolgozik.
Fotó: Ujvári László

– Rajzolni nem tudok jól, de Gyula fiam igen, így elmagyarázom neki az elképzelésem, és ő megszerkeszti.

Sőt, az általa elképzelt minta, amit én kézműves szemmel nézve kiegészítettem, „A” minősítést kapott.

Fontosnak tartja azt is, hogy tudását átadja. Oktatott helyben és más településeken is. Ha megkeresik, bárkit bevezet a csipkeverés tudományába. Folyamatosan dolgozik, ha nem tud aludni, éjjel is felkel csipkézni.

Most készült el egy újabb abádszalóki motívumokból szerkesztett munkájával, de újabb mintákon is munkálkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában