Túrkeve

2018.08.15. 13:49

Húzós időszak vár a túrkevei diákokra, még zajlanak a felújítások

Elképzelhető, hogy lesz olyan kevi kisdiák, akit a városházán ér majd a szeptemberi tanévkezdés. Az iskolafelújítás idejére ugyanis a város különböző pontjain helyezik el az általános ­iskolás osztályokat.

Szilvási Zsuzsa

A korábbi gázfűtés helyett központi fűtést alakítanak ki a beruházás keretében

Fotó: Mészáros János

Nem lesz könnyű a következő tanév első féléve a kevi diákok számára. A Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola épületeinek felújítása ugyanis megkezdődött a nyári szünetben, a munkálatok viszont még jó néhány hónapig eltartanak.

– Három pályázati forrásból, közel félmilliárd forintból újul meg a Petőfi Sándor általános iskola, a felújítás több helyszínen zajlik ezekben a hetekben-­hónapokban – tudtuk meg Vida Tamás polgármestertől.

– Bár a munkálatok elkezdődtek, szeptemberre még biztosan nem állnak úgy az épületek, hogy a pedagógusok a megszokott helyen várják a gyerekeket. Ezért városi összefogással oldjuk meg a felmerülő problémákat, gyakorlatilag minden elképzelhető­ helyen folyik majd a tanítás a következő időszakban.

– A műszaki szakképzési centrum által fenntartott Ványai szakközépiskola termeiben, a két alapítványi művészeti­ iskolában egyaránt tanulnak majd általános iskolások, de a könyvtár épületét, a művelődési intézmény termeit is igénybe vesszük.

– Sőt, még az sem lehetetlen, hogy a városháza egyik tárgyalóját is tanteremmé kell alakítanunk. Az igazgatói irodát például az orvosi rendelő melletti, jelenleg üresen álló egykori ÁNTSZ-épületbe költöztettük.

A polgármester hozzá­tette, kérésükre a kivitelező arra törekszik, hogy a Petőfi­ térre néhány hónapon belül visszaköltözhessenek az érintett osztályok, a többiek ­viszont valószínűleg csak év végén vehetik birtokukba a megújult iskolát.

Az előírások szerint mindkét épületnek meg kell őrizni az eredeti jellegét mind a színezésben, mind a formákat tekintve­, így – bár sokan tartottak ­tőle – az alsó tagozat homlok­zatának különleges mintái sincsenek veszélyben.

A korábbi gázfűtés helyett központi fűtést alakítanak ki a beruházás keretében
Fotó: Mészáros János

Ennek érdekében azonban előfordul például olyan technológiai megoldás is, hogy az épület egy részén nem kívülről burkolják le a falakat szigetelőanyaggal, hanem belülről.

Az iskola egyik épületébe tehát várhatóan még jóval az év végi ­kivitelezési határidő előtt vissza lehet majd költözni. Azt követően pedig már valamivel könnyebb lesz megoldani a többi osztály elhelyezését is.

– Az iskola vezetői természetesen minden gyermeket időben értesítenek arról, hogy a tanévet melyik osztály hol fogja kezdeni, bár a szervezés értelemszerűen nem egyszerű ebben az esetben.

– Még az sem elképzelhetetlen, hogy a következő időszakban a hagyományostól eltérő tanrendben is fognak tanítani, délelőtt-délutáni tanítás, szombati napok igénybevételének lehetősége is felmerült.

– Nem lesz tehát zökkenőmentes a következő néhány hónap a város kisdiákjai számára, biztos vagyok azonban benne, hogy a végeredmény, a megújult, megszépült iskola megéri ezt az átmeneti kényelmetlenséget – tette hozzá Vida Tamás.

Kívül-belül megújulnak az épületek

A nagyszabású iskolafelújítás keretében a különböző munkálatok egymásra épülnek, így pontos szervezésre­ van szükség.

A pályázatok egyaránt magukban foglalnak energetikai fejlesztést (nyílászárócsere, hőszigetelés, az egyik épületen tetőcsere), központi fűtés kialakítását az eddigi gázfűtés helyett, illetve­ a termek túlnyomó részének felújítását és az oktatási feltételek javítását.

Ennek köszönhetően többek között új informatikai eszközök, projektorok kerülnek az intézménybe. Sokrétű tehát a fejlődés, bár valóban nehezíti a tanítás körülményeit a következő hónapok során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában