Jászkunság

2018.08.06. 17:18

Megyénkben továbbra is komoly gond a szakemberhiány az építőiparban

Az alapanyaggyártók lassan kezdik utolérni magukat az építőipari kivitelező cégek megrendeléseinek teljesítésében, ugyanakkor továbbra is óriási a szakemberhiány. A vállalkozások, az önkormányzatok és a családok egyaránt rengeteg megrendelést adnak a jászsági kivitelezőknek.

Banka Csaba

A forgalmazók készletezéssel kezelik a megnövekedett megrendelői igényeket. Képünk a TÉBA Tüzép jászberényi telepén készült

Fotó: Banka Csaba

A nyáridő hagyományosan a munka dandárját jelenti az építőiparban. A kivitelező cégek gőzerővel dolgoznak ezekben a hetekben, a legfőbb problémát azonban továbbra is a létszámhiány jelenti számukra.

– Az utóbbi időszakban sajnos meg kellett tanulnunk nemet mondani, amikor egy-egy megrendelő érkezik hozzánk – jegyezte meg Pócs Tibor, a Pócs és Társa Kft. építőipari vállalkozás vezetője.

– A vállalkozások ipari beruházásainak, illetve a családi házak építésének gyors kezdését egyaránt kénytelenek vagyunk elutasítani, egyértelműen a létszámhiány miatt. Eljutottunk odáig, hogy ezekben a hónapokban már csak a jövő év végére, vagy 2020 első hónapjaira tudjuk vállalni egy új kivitelezői munka kezdését.

A szakember elmondta, hogy a szakmában nevet szerzett térségi vállalkozások is hasonló cipőben járnak.

– Akinek neve és szakmai múltja van ebben a térségben, annak folyamatosan van munkája az elkövetkező időszakra. A kialakult helyzet sajnos magával hozta azt a veszélyt is, hogy olyanok is megjelennek az építőipari ágazatban, akik korábban soha nem dolgoztak ebben a szektorban, de elhitetik a megrendelőkkel, hogy képesek végigvinni egy-egy beruházás kivitelezői munkáit.

A forgalmazók készletezéssel kezelik a megnövekedett megrendelői igényeket. Képünk a TÉBA Tüzép jászberényi telepén készült
Fotó: Banka Csaba

Pozitívumot jelent viszont – hallhattuk Pócs Tibortól –, hogy mostanra már rövidült az alapanyaggyártó cégek szállítási határideje. Tapasztalták korábban, hogy a februárban megrendelt anyagokat csak június elején kapták meg.

– Szerencsére mostanra kezelhetőbbé vált a helyzet, általában nyolc-tíz hetes határidővel vállalják a szállítást az alapanyaggyártók.

Időben el kell kezdeni a nagyobb beruházások tervezését

Szőllősi Zoltán, a jászberényi TÉBA Tüzép vezetője elmondta, hogy valóban tapasztalható volt az alapanyaggyártók részéről számos esetben csúszás, amit rendre készletezéssel tudnak orvosolni.

Tapasztalata szerint azonban sok esetben nem feltétlenül csak a gyártó cégek termelő kapacitásának problémája, hanem a szállítással foglalkozó vállalatok késlekedése okozza a csúszásokat.

Hozzátette, idő kell ahhoz, hogy a teljes ágazat reagálni tudjon az építési beruházások nagyságrendjének növekedéséhez. A családi építkezések esetében nagyrészt megfelelő készletekkel rendelkeznek a forgalmazók, de a nagyobb beruházások tervezését az alapanyagok megrendelésekor is körültekintően és időben meg kell kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában