TISZASZŐLŐS

2018.08.01. 19:57

Tájházat hoznak létre Tiszaszőlősön, a kikötő is megújul

Régi, elhanyagolt torony áll Tiszaszőlős központjában, kis épület körülötte. Az egyszeri szemlélődő nem tudja megállapítani, mi lehet az. Egy biztos: régi. Márpedig ez különbözteti meg igazán Szőlőst a környező településektől, ilyet ugyanis nem találni máshol. A helyiek jól tudják, mi célt szolgált egykor.

Ujvári László

Kerekes András polgármester mutatja az egyedi víztorony szebb napokat látott épületét. Az önkormányzatnak komoly tervei vannak vele

Fotó: Ujvári László

A körülbelül nyolcméteres torony a református templom közvetlen szomszédságában árválkodik, nem messzire tőle régi épület. Valamikor még egy kúria, kisebb kastély is állt mellette.

A köztudatban megmaradt, de régi képek, kordokumentumok is arról mesélnek, hogy a Csabay-család élt ott. A ma is meglévő épület volt a cselédlak, a torony pedig víztoronyként szolgált.

A Csabay-kúria és a teljes birtok vízellátását biztosította. A kúriát valamikor a második világháború előtt elbontották, és úgy tudni, Ausztriában építették újra. Ma már csak a víztorony és az egykori cselédlak maradt itt meg.

A víztorony igazi kuriózumnak számított akkoriban, egy fúrt kútból géppel emelték ki a vizet. Hosszú évtizedeken át volt sorsára hagyva, most viszont új lehetőséget kap.

Turisztikai célokat szolgál majd, legalábbis a tervek szerint. A cselédlak átalakításával és felújításával egy kétfogatú tájházat hoznak létre. A területfejlesztési forrásokból száznegyvenmillió forintot fordíthat erre a település.

Ebből jut a víztorony rekonstrukciójára és a kikötő fejlesztésre is.

– Hogy miért kétfogatú a tájház? Sokszor megkaptuk már ezt a kérdést – válaszolt kérdésünkre Kerekes András polgármester. Az épület első részében a földesúri, nagypolgári életmódot, a másikban a cselédség mindennapjait mutatják be. A tájház egyfajta múzeumként szolgál majd, a település történetét méltó módon fogják a közönség elé tárni.

– Az a célunk, hogy fellendítsük a turizmust Tiszaszőlősön.

Egy olyan attrakciót hozunk létre, amiért érdemes a településre látogatni. Az emberek szeretik megismerni annak a helynek a történetét, ahol szabadidejüket, nyaralásukat töltik – vélekedett a településvezető.

A cselédlak épületét és a víztornyot egyébként négy évvel ezelőtt vásárolta meg az önkormányzat. Attól tartottak, rossz kezekbe kerülhet, nehogy valaki lebontsa, mert nem ismeri.

Kerekes András polgármester mutatja az egyedi víztorony szebb napokat látott épületét. Az önkormányzatnak komoly tervei vannak vele
Fotó: Ujvári László

Ezzel egy időben gyűjtés indult a faluban. Elsősorban az idősebbek ajánlottak fel régiségeket, használati tárgyakat, dokumentumokat az önkormányzat számára.

– Ekkor merült fel az ötlet, hogy egy tájházban mutassuk be településünk történetét. Ha forrást találunk az elképzeléshez, a régi víztornyot is megmenthetjük – idézte a polgármester.

Nos, a forrás már megvan. Ha minden jól megy, hamarosan indulhat a munka.

Az elképzelések szerint a pincébe információs berendezést telepítenek, ahol Tiszaszőlős történetével ismerkedhetnek meg a látogatók. A helyiséget úgy alakítják majd ki, hogy ideális legyen iskolás csoportok fogadására.

Persze, a víztorony sem marad szerep nélkül. A második világháborút követően orosz katonák laktak a cselédházban. A víztorony belsejében található orosz felirat az ő emléküket őrzi.

– Ez is történelmünk része, tehát meghagyjuk. A tervekben az szerepel, hogy üveglappal fedjük le a feliratot, így az is látogatható lesz – mutatja a terveket Kerekes András.

Rendezett lesz a környék

A lakosok körében is érdeklődés övezi a küszöbön álló fejlesztést. Az idősebbek szívükön viselik az épületegyüttes sorsát.

– Ez már a településünk jelképe lett, kár lenne azért a víztoronyért. Örülök neki, hogy megújulhat – állt meg az egyik közelben lakó férfi. Úgy látja, a fiatalok nem tudják, mi az pontosan, csak annyit, hogy egykori víztorony. Hasznos lesz számukra, ha megismerhetik Tiszaszőlős történetét.

Így vélekedett a hírportálunk által megkérdezett helyiek többsége. Legtöbben azt emelték ki, hogy végre rendezett lesz a víztorony környéke, a falu központjának éke lehet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában