ÚJSZÁSZ

2018.08.28. 13:55

Zavarja a lakók nyugalmát az óriási teherautó-forgalom az utcában

Egész nap jönnek-mennek a jókora tehergépjárművek az újszászi Zrínyi utcában.  Azt azonban nem ekkora forgalomra tervezték, a probléma sem új keletű.

Kovács Berta

Egyébként csendes utca ez, de a teherautók mégis erre járnak, mutatja Tóth Gáborné (balról) és Földi Andrásné

Fotó: Kovács Berta

Az utca végén van ugyanis a tárház, ahol jelenleg egy takarmányipari vállalkozás működik, ami igencsak nagy tehergépjármű-forgalmat generál. Emellett rendszerint az Zrínyi utcán keresztül hordják a terményeiket a környékbeli mezőgazdasági termelők is.

– Óriási itt a teherforgalom, nagyon zavarja az utca nyugalmát, csendjét. Egy tévéműsort nem lehet nyugodtan megnézni, akkora zajjal közlekednek itt ezek a nehéz járművek, a sofőrök is úgy nyomják a gázpedált. A szekrények remegnek, amikor elmegy előttünk egy-egy jármű, és úgy kocognak benne az üvegtárgyak, hogy az elképesztő – tárta elénk a problémát az itt lakó Tóth Gáborné.

Egyébként csendes utca ez, de a teherautók mégis erre járnak, mutatja Tóth Gáborné (balról) és Földi Andrásné
Fotó: Kovács Berta

– Nincs igazán olyan alapja ennek az útnak, hogy a teherautók okozta rezgés ne rongálja az épületeket. Nálam is repednek már a falak – mutatta az épületeket –, a javíttatás pedig egy vagyon! Már 83 éves vagyok, én nem tudom javítgatni, manapság pedig mestert se nagyon találni, aki ilyen kisebb munkákat vállalna. Van olyan porta, ahol már omlik a ház mögötti épület.

A környék lakóinak elmondása alapján már hét-nyolc évvel ezelőtt is beadtak egy kérelmet, hogy legalább szélesítsék ki az utat, mert teljesen egymásba értek a járművek.

Akkoriban oldalt kicsit fel is töltötték. Valahol egy parkolót is jó lenne kialakítani, hogy ne a házak előtt berregjenek még éjjel is a nehézgépjárművek, erről volt is szó, de végül nem lett belőle semmi. Esetleg a közelben lévő földút felé lehetne valahogy a forgalmat elterelni, vetették fel, bár az biztos, hogy a kövezése sokba kerülne, így jó kérdés, megvalósítható-e.

Az útalapot hiányolja Földi Andrásné is, de elmondta, az is gond, hogy éjszaka sincs nyugalmuk.

– Éjjel is itt parkolnak le a teherjárművek az út szélén, a házak előtt. Nem egyszer két-három órán át járatják a motort, mert valamiért nem állítják le. Nem lehet tőlük aludni. Az se zavarja őket, ha valakinek a kocsibejárója elé állnak, panaszolta az asszony. Az éjjeli zaj és a rossz helyre parkoló teherkocsik a többiek életét is megkeserítik.

Az úttest szélén persze jókora gödrök, kátyúk keletkeznek, amit a lakosok próbálnak feltöltögetni.

– Közel hatvan mázsa szén salakját hordtam ki én is – tette hozzá Tóth Gáborné. – Jó lenne, ha történne valami az itt lakók problémájának enyhítésére!

A kamionok miatt panaszkodnak
Fotó: Kovács Berta

A panasszal megkerestük az önkormányzatot is.

– Két-három éve is terítéken volt már az utca problémája – tájékoztatta hírportálunkat Pap Gábor, a polgármesteri hivatal munkatársa. – Felvetődött, hogy a takarmánykeverő cég területén alakítsanak ki egy parkolót, a hátsó bejáratnál készült is egy nagy méretű kapu.

Az utca jelentős része aszfaltozott, a többi szakaszra pedig készült már egy úttervezet is. Előtte azonban a párhuzamosan futó Fecske út belvizes területéről kell megoldani a víz elvezetését, ami a Zrínyi utca felé oldható meg. A kettőt összekötő Vércse úton a területrendezéshez szükséges telekvásárlás már megtörtént.

A vízhelyzet rendezése után következhet az útfelújítás. A takarmánykeverő céggel folyamatban van az egyeztetés a telephelyükön való parkolásról. Azért is jó volna, ha ez megoldódna, mivel az utcán való parkolás az útpadkát rongálja, zajjal, levegőszennyezéssel jár, továbbá a járművön tartózkodók szükségleteinek intézése sem megoldott – foglalta össze Pap Gábor.

A kátyúzás már megtörtént

– Ismerjük és szem előtt tartjuk az itt élők problémáját, és dolgozunk a megoldáson – hangsúlyozta Kaló Istvánné alpolgármester. – Az út menti kátyúkat már feltöltöttük kövekkel, amit az önkormányzat biztosított, és egy helyi vállalkozó dolgozott be az útba. Mindent megteszünk a helyzet javítása érdekében, de ez egy igen összetett feladatmegoldást igényel, így a probléma csak hosszabb távon orvosolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában