BALESETVESZÉLYES

2018.09.16. 15:30

Nem tudni pontosan, kinek a feladata rendbe tenni a szolnoki bringautat

Jelentős javításra szorul a megyeszékhely egyik forgalmas kerékpárútja – jelezte több olvasónk. A belvárosból a köznyelvben „százlábúnak” ismert ártéri Tisza-hídon keresztül, a Debreceni út mentén, a tiszai töltésen húzódó kerékpárút burkolata két-három nagyobb szakaszon valóban egyre inkább szétválik. Az ok egyszerű: az alatta elhelyezkedő gát természetszerűleg mozgásban van. Na de mi a megoldás?

Mészáros Géza

Hosszú szakaszokon át ilyen repedések vannak az úton

Fotó: Csabai István

Nem volt egyszerű határozott választ találni a kérdéseinkre. Nem pontosan tudni ugyanis, hogy ki a fenntartója a városi kerékpárút-hálózat említett, egy-két kilométernél alig hosszabb szakaszának.

A kerékpárút a városi Tisza-híd után, a mentetlen oldalon, a rendőrségi pihenőházhoz kapcsolt lépcsősornál kezd el szétválni. Olvasónk ide vonatkozóan azt is megemlítette, hogy a kocogók által használt lépcső műtárgy is régóta porlad, hasonlóan súlyos balesetveszélyt előidézve a járókelőknek és a futóknak, mint a szétrepedő kerékpárút az abba kerékkel belehajtó bringások számára.

A jelzések szerint itt szemmel látható probléma az is, hogy az ominózus lépcsősor és a „százlábú” híd közötti földfeltöltésen nemrégtől jelentős rézsűcsúszás tapasztalható, amely szintén a kerékpárút minőségét rontja.

Hírportálunk szemlézése szerint a Tisza-híd és az ártéri Tisza-híd kerékpárútjának szilárd burkolata, valamint a Debreceni út mentén hosszan húzódó betoncsík minősége jó állapotban van. Olvasónk iránymutatása alapján viszont a kerékpárút a Vízpart körút előtt, az Evezős csárda magasságában, közel száz méteren ugyancsak hosszában kettévált.

Felvetéseinkkel megkerestük a Kötivíziget. Laczi Zoltán, az igazgatóság kommunikációs munkatársa elmondta, a töltés, illetve az árvízi védekezés valóban társaságuk kezelésébe tartozik, ám a kerékpárút nem (azt az információt is beszereztük, hogy a Debreceni út menti töltésen a fűnyírást és fűkaszálást a Kötivízig végzi el).

Hosszú szakaszokon át ilyen repedések vannak az úton
Fotó: Csabai István

Kérdéseinkkel ezek után a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez fordultunk. Pécsi Norbert Sándortól, a társaság kommunikációs osztályának vezetőjétől azt a választ kaptuk, hogy sem a védmű, sem a ráépített kerékpár­út nem a tulajdonuk, így érdemben nem tudnak reagálni a megkeresésünkre.

Végül az önkormányzatnál kopogtattunk. Gyuricska Éva, a polgármesteri kabinet sajtómunkatársa hírportálunknak elmondta, hogy a város ismeri a problémát, és keresi is rá a megoldást.

Hozzátette: jelenleg jogi egyeztetések vannak a három fél (Kötivízig; Közút NZrt., város) között, hogy kinek a feladata a kerékpárút javítása. Az önkormányzat ugyan nyitott a helyreállítási munkában való részvételre, igaz, a forrásokat is meg kell arra találni – jegyezte meg a sajtóreferens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában