TISZASZŐLŐS

2018.09.11. 17:12

Már három éve húzódik a rejtélyes hordók ügye Tiszaszőlősön

A környezettudatosság és természetbarát szemléletmód egyre divatosabb, sőt, napjainkban már vezető nézőpont a világban. Gyűjthetünk szemetet szelektíven, részt vehetünk önkéntes programokban, e felé terelhetjük utódainkat. Mégis akadnak, akik illegálisan válnak meg a feleslegtől, veszélyes, vagy nehezen azonosítható anyagoktól. Aztán fájjon a feje miatta annak, aki megtalálta…

Ujvári László

A hordókat már évek óta az egykori műhely udvarán tárolják, egyelőre még azt sem tudni, pontosan mi van bennük – mutatja Kerekes András polgármester

Fotó: Ujvári László

Három és fél éve, hogy titokzatos, ismeretlen anyagot tartalmazó hordók jelentek meg Tiszaszőlős külterületén. A község és Tiszafüred közötti vasúti átjárótól nem messze, az út mellett helyezték ki illegálisan. Hogy ki, mikor és miért tette, azt nem tudjuk, csak sejteni lehet. Azóta a tiszaszőlősi önkormányzat tárolja és próbál megszabadulni a hordóktól.

– Az önkormányzat akkor még műhelyként működő épületének udvarán helyeztük el ezeket. Hiába próbálunk megszabadulni tőlük, nem egyszerű – mutatja a szóban forgó hulladékot Kerekes András polgármester.

Ő vette észre az út mellé kihelyezett gyanús edényeket, amikor 2015. március közepén éppen Tiszafüredre tartott autóval. Rögtön értesítette a rendőrséget és a katasztrófavédelmet.

A hordókat már évek óta az egykori műhely udvarán tárolják, egyelőre még azt sem tudni, pontosan mi van bennük – mutatja Kerekes András polgármester
Fotó: Ujvári László

Nagy volt a készültség, még a szolnoki mobil labor is kitelepült a helyszínre. A katasztrófavédelem szakemberei végül megállapították, a hordók nem tartalmaznak veszélyes, környezetre és emberi egészségre ártalmas anyagot.

A rendőrség kérésére az önkormányzat elszállította a hordókat és máig gondoskodik a tárolásról. Ám nehéz megszabadulni a nem kívánt tehertől. Hogy valaki felelőtlen és törvényszegő módon vált meg a hulladéktól, Tiszaszőlősre hárít feladatot és pluszkiadást.

– Most a mi térfelünkön pattog a labda. Keresnünk kell egy olyan céget, amely gondoskodik a hordók tartalmának megsemmisítéséről – magyarázta. – Eddig több vállalkozást megkerestünk, de nem találtunk megoldást.

– Mindenhonnan azt a kérdést kaptuk, hogy pontosan mi a hordók tartalma. A pontos válasz nélkül nem veheti át tőlünk – folytatta a településvezető.

Elsősorban építési munkálatokhoz köthető anyagok keveréke van bennük, ám lehetetlen megmondani pontosan, mik. Folyékony bitumen, gázolaj, festékszármazékok, hígító és ki tudja, még mi minden. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

– A Tiszafüredi Rendőrkapitányság a környezetkárosítás bűntett elkövetése miatt indított nyomozást felfüggesztette az ügyben – tájékoztatott megkeresésünkre S. Tóth-Gönczöl Szabina, megyei rendőrségi sajtóreferens.

Számos tanút hallgattak meg az ügyben, szakértőt rendeltek ki az elkövető azonosítása érdekében. Ez azonban nem vezetett eredményre.

Megfelelő vállalkozást keresnek

A helyhatóságnak nincsenek eszközei a hordók tartalmának pontos azonosításához. Most olyan vállalkozást keresnek, mely el tudja végezni a kémiai összetevők vizsgálatát.

– Szívesen vennénk és örülnénk neki, ha valaki tudna segíteni, hogy ebben kompetens vállalkozást találjunk, természetesen vállaljuk a vizsgálat anyagi költségeit – fordult a nyilvánossághoz Kerekes András.

Egy, a hírportálunk által megkérdezett, névtelenül nyilatkozó szakember elmondta: az ilyen típusú hulladék ártalmatlanítása előtt pontos vizsgálat szükséges.

Azonban ilyet, a megsemmisítéssel foglalkozó vállalkozások nem mindig végeznek. Hamarosan nagyszabású fejlesztés indul ott, ahol most tárolják azokat. Turisztikai célra hasznosítják az egykori műhely épületét és környezetét, annak története és egyedisége miatt. A titokzatos hordók azonban útban vannak…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában